Dat zegt voorzitter Laurent Berger van de CFDT, één van de grootste vakbonden van Frankrijk en zeker bij Renault. Berger komt in het geweer nu Renault vorige week heeft aangekondigd dat het 7,5 duizend banen gaat schrappen bij zijn Franse fabrieken. ‘’We moeten vraagtekens zetten bij de strategie van Renault en van zijn ceo. Daar doen zich op dit moment echt heel grote problemen voor.” Volgens de bondsleider ‘is Ghosn vrijwel ontoegankelijk’. ‘’Niemand ziet hem, niemand komt hem tegen. Hij krijgt zeven keer zo veel betaald als de topman van Toyota die er wel in slaagt zijn bedrijf tot één van de best presterende te maken.”

Renault heeft de aankondiging van het banenverlies inmiddels wat willen verzachten met de mededeling dat de Franse fabrieken mogelijk auto’s voor Nissan of zelfs voor partner Daimler kunnen gaan maken. Er is dan echter wel één belangrijke voorwaarde: de vakbonden zullen zeker wat  betreft flexibele arbeidsvoorwaarden nog veel water in de wijn moeten doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding