Het imago van Hyundai kreeg een knauw vorig jaar november toen de fabrikant moest toegeven dat het brandstofverbruik van meer dan een miljoen verkochte auto’s van Hyundai en Kia gunstiger was voorgesteld dan het in werkelijkheid was. Men kwam naar aanleiding daarvan met een compensatieregeling en de initiële kosten ervan bedroegen ongeveer 220 miljoen dollar. Een andere reden was de koersstijging van de Koreaanse won, die tien procent in waarde is gestegen ten opzichte van de dollar sinds mei vorig jaar. Dit heeft direct effect op de winstgevendheid maar de trend werkt ook in het nadeel van de Koreanen ten opzichte van de Japanse concurrentie. Dat leidde tot een kwartaalwinstdaling van bijna twaalf procent op operationeel niveau tot 1,7 miljard dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding