De omzet kwam met 134,3 miljard dollar twee miljard lager uit dan in het voorafgaande jaar.

In Europa verergerde de situatie ook voor Ford in sterke mate. Dat leidde tot een verlies van 1,75 miljard dollar vergeleken bij 27 miljoen dollar verlies in 2011. Ford waarschuwt bovendien dat de verliezen in Europa in het lopende jaar zeker twee miljard dollar gaan bedragen en daarmee tegen de eerdere voorspelling in hoger zullen uitvallen dan in 2012.

"Het Ford-team leverde goede resultaten waarmee opnieuw werd bewezen dat het One Ford Plan werkt. We hebben een goede uitgangspositie voor sterk 2013, waarin we doorgaan om onze klanten in alle markten in de wereld te bedienen met een volledige familie van auto´s met de beste kwaliteit, brandstofefficiëntie, knappe ontwerpen en waarde", vat topman Alan Mulally samen.

Ford heeft de goede resultaten in de eerste plaats te danken aan de Amerikaanse markt, waar zowel de omzet als de winst op een nieuw record uitkwamen. Ford verkocht in de VS en Canada 2,78 miljoen auto´s, een kleine honderdduizend meer dan een jaar eerder. De winst kwam op deze markten uit op ruim 8,3 miljard dollar, 34 procent meer dan een jaar eerder. Zuid-Amerika telt met 498 duizend auto´s minder mee maar leverde wel een winst van 213 miljoen dollar op. Europa zorgde niet alleen voor een forse verliespost maar zag de autoverkopen ook dalen van 1,6 miljoen naar 1,35 miljoen. In Azië daarentegen werd met een totaal van 1,03 miljoen auto´s de kaap van één miljoen ruimschoots genomen. De Aziatische markten leverden nog wel een verlies op van 77 miljoen maar dat was al weer een stuk minder dan de 92 miljoen van een jaar eerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding