BAIC Motor is de personenwagendivisie van de BAIC groep, één van de leidende autoconcerns in China. Deze gemeenschappelijke strategische stap wordt gezet in de aanloop naar de geplande beursgang van BAIC Motor. De deelneming vindt plaats doordat een uitgifte van nieuwe aandelen aan Daimler en die krijgt daardoor een aandeel in BAIC van twaalf procent. De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door de verantwoordelijke Chinese overheidsinstanties maar men verwacht dat de transactie eind dit jaar of begin volgend jaar definitief zijn beslag zal krijgen.

In de overeenkomst is vastgelegd dat Daimler twee zetels zal krijgen in de directie van BAIC Motor. Beide partijen zijn voorts overeengekomen dat BAIC zijn aandeel in de gemeenschappelijke joint venture Beijing Benz Automotive Company (BBAC) met één procent naar 51 procent zal verhogen om deze deelneming voor de geplande beursgang bij BAIC Motor te kunnen consolideren. Tegelijkertijd verhoogt Daimler zijn aandeel in de gemeenschappelijke geïntegreerde verkoopmaatschappij eveneens met een procent naar 51 procent.

BAIC groep heeft als een van de grootste autofabrikanten in China in 2011 meer dan anderhalf miljoen voertuigen verkocht. Daimler behoort tot de succesvolle autoconcerns van de wereld. Beide ondernemingen zijn verbonden door een langdurige strategische samenwerking die in de afgelopen jaren al verregaande investeringen in de Chinese auto-industrie omvatte. Onderdeel van deze gemeenschappelijke activiteiten is de joint venture BBAC die sinds 2006 Mercedes-Benz personenwagens produceert, Beijing Foton Daimler Automotive Co. (BFDA) waar sinds medio 2012 gezamenlijk geproduceerde zware en middelzware trucks van het merk Auman van de band lopen, en de onlangs opgerichte Beijing Mercedes-Benz Sales Service Co. Dankzij deze stap worden in de toekomst alle verkoopactiviteiten voor geïmporteerde en lokaal geproduceerde Mercedes-Benz personenwagens onder een dak gebundeld.