Zwitserse bank: Japan gaat binnen 5 jaar failliet

Over ongeveer anderhalf jaar wordt Japan het toneel van een nieuwe financiële crisis. Die zal binnen vijf jaar uitlopen op een faillissement van de thuisbasis van belangrijke autofabrikanten zoals Toyota, Honda, Nissan, Mazda en Subaru.

De rest van de wereld zal er ernstige gevolgen van ondervinden. Dat voorspelt Paul Marson, hoofd beleggingen bij de Zwitserse bank Lombard Odier, in een gesprek met het Financieele Dagblad. `Voor Japan is er geen weg terug. Om de staatsschuld fors terug te dringen, zouden de belastingen zó fors moeten worden verhoogd, of de overheidsuitgaven verlaagd, dat de economie te veel wordt afgeknepen’, zegt deze meneer Marson. ‘De Bank of Japan wordt straks gedwongen iedere Japanse staatsobligatie te kopen om te voorkomen dat de rente stijgt en de schuld onbetaalbaar wordt.’ Marson voorziet dat de Bank of Japan met grootschalige opkoopacties de rust zal proberen te bewaren, maar dat een schuldkorting uiteindelijk onvermijdelijk is. Nu heeft het buitenland maar een klein deel van de Japanse schuld in handen, maar door de absolute grootte ervan gaat het evenzogoed wel om negenhonderd miljard dollar, aldus Marson in FD. `En dat is maar honderd miljard dollar minder dan de omvang van de Amerikaanse rommelhypotheken toen de kredietcrisis begon.’

Europese banken hebben in totaal voor meer dan vierhonderd miljard dollar uitgeleend in Japan en  de Verenigde Staten zitten daar met 360 miljard dollar iets onder. Japan is een tikkende tijdbom. De Amerikaanse banken hebben behoorlijke buffers maar de Europese banken zijn er niet klaar voor. Grote delen van de wereld zullen ernstige gevolgen ondervinden van een failliet van Japan.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Zwitserse bank: Japan gaat binnen 5 jaar failliet - Automobielmanagement.nl

Zwitserse bank: Japan gaat binnen 5 jaar failliet

Over ongeveer anderhalf jaar wordt Japan het toneel van een nieuwe financiële crisis. Die zal binnen vijf jaar uitlopen op een faillissement van de thuisbasis van belangrijke autofabrikanten zoals Toyota, Honda, Nissan, Mazda en Subaru.

De rest van de wereld zal er ernstige gevolgen van ondervinden. Dat voorspelt Paul Marson, hoofd beleggingen bij de Zwitserse bank Lombard Odier, in een gesprek met het Financieele Dagblad. `Voor Japan is er geen weg terug. Om de staatsschuld fors terug te dringen, zouden de belastingen zó fors moeten worden verhoogd, of de overheidsuitgaven verlaagd, dat de economie te veel wordt afgeknepen’, zegt deze meneer Marson. ‘De Bank of Japan wordt straks gedwongen iedere Japanse staatsobligatie te kopen om te voorkomen dat de rente stijgt en de schuld onbetaalbaar wordt.’ Marson voorziet dat de Bank of Japan met grootschalige opkoopacties de rust zal proberen te bewaren, maar dat een schuldkorting uiteindelijk onvermijdelijk is. Nu heeft het buitenland maar een klein deel van de Japanse schuld in handen, maar door de absolute grootte ervan gaat het evenzogoed wel om negenhonderd miljard dollar, aldus Marson in FD. `En dat is maar honderd miljard dollar minder dan de omvang van de Amerikaanse rommelhypotheken toen de kredietcrisis begon.’

Europese banken hebben in totaal voor meer dan vierhonderd miljard dollar uitgeleend in Japan en  de Verenigde Staten zitten daar met 360 miljard dollar iets onder. Japan is een tikkende tijdbom. De Amerikaanse banken hebben behoorlijke buffers maar de Europese banken zijn er niet klaar voor. Grote delen van de wereld zullen ernstige gevolgen ondervinden van een failliet van Japan.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding