De overeenkomst is het gevolg van negen maanden van overleg tussen Renault en een aantal vakbonden. Het resultaat is overeenstemming  over structurele en duurzame oplossingen die het bedrijf bestand moeten maken tegen de uitdagingen op de Europese automarkt. De directie van Renault heeft zich gecommitteerd aan een productie in Frankrijk van 710 duizend voertuigen in 2016, terwijl er dat vorig jaar 530 duizend waren. Daarmee zal de beschikbare productiecapaciteit in Frankrijk voor 85 procent worden benut. Het geeft zicht op de activiteiten van de Franse fabrieken voor de langere termijn en het is ook gunstig voor alle Franse fabrieken die componenten maken voor onderstellen, motoren en transmissies en voor de logistieke activiteiten.

Op basis van de overeenkomst met de bonden heeft Renault zich gecommitteerd aan de afspraak dat alle productiefaciliteiten in Frankrijk blijven draaien, inclusief de engineering, sales & marketing en andere ondersteunende diensten.   Renault denkt nu in staat te zijn de Franse basis van de onderneming te consolideren terwijl tegelijkertijd op het internationale front  groei kan worden gerealiseerd.

Renault gaat een ‘waakhond-comité’ in het leven roepen die moet controleren of de afspraken worden nagekomen. Het comité zal bestaan uit drie vertegenwoordigers van de vakbonden die de overeenkomst hebben getekend en uit een aantal hoge functionarissen van Renault. Het comité zal zich richten op vier deelgebieden: de bezettingsgraad van de fabrieken, op de sociale maatregelen, op r&d en op de autoindustie als geheel.

 

   

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding