De  Porsche Boxster/Cayman is de winnaar van de World Performance Car of the Year, de elektrische Tesla Model S won de categorie van de World Green Car en de Jaguar F-Type die van de Design Car.

De winnaars zijn vanmorgen op de New York International Auto Show bekend gemaakt. De Volkswagen Golf is gekozen uit een oorspronkelijke lijst van 42 nieuwe modellen, die het afgelopen jaar op minimaal één grote markt zijn geïntroduceerd. Uit deze lijst heeft  de jury een keuze gemaakt voor de tien finalisten. De auto’s op deze zogenaamde short list zijn verder beoordeeld op een vijftiental punten. AM-medewerker Henny Hemmes is als internationaal correspondent lid van de 66-koppige jury uit 23 landen wereldwijd. De WCA is opgericht in 2003; de awards werden voor het eerst uitgereikt in april 2004.

Dezelfde procedure geldt voor de World Performance Car of the Year. In de categorie Green Car en Design Car wordt door een aantal leden van de jury, die experts zijn in op het gebied van ‘groene’ auto’s en van design een voorselectie en een korte verantwoording gemaakt van de tien finalisten, waarop vervolgens eveneens alle juryleden hun stem uitbrengen.

Op de Autosalon in Genéve maakte de organisatie bekend welke modellen in de vier categorieën in ieder geval op het ereschavotje zouden eindigen.

De stemmen van de juryleden worden rechtstreeks uitgebracht op een besloten site die is ondergebracht bij KPMG. Dit accountantskantoor geeft de resultaten niet eerder vrij dan enkele uren voor de officiële bekendmaking en dan nog alleen aan de voorzitter en beide vicevoorzitters van het Organisatiecomité van de WCA, respectievelijk Eddie Alterman (USA), Peter Lyon (USA) en Matt Davis (Italië). De winnaars worden derhalve ook pas kort voor de overhandiging van de prijzen ingelicht.

De vier finalisten voor World Car of the Year (er was een ex aequo) waren: Mercedes-Benz A-klasse, Porsche Boxster/Cayman, Toyota GT86/Subaru BRZ/Scion FR-S en Volkswagen Golf. In Geneve werd de Golf ook al als winnaar gepresenteerd van de (Europese) Car of the Year verkiezing.

De strijd om de World Performance Car of the Year ging tussen de Ferrari F12 Berlinetta,  Porsche Boxster/Cayman en de Toyota GT86/Subaru BRZ/Scion FR-S.

De Aston Martin Vanquish, Jaguar F-Type en Mazda6 streden om de World Design Car award en de Renault Zoe, Tesla Model S en Volvo V60 Plug-in Hybride om de Green Car award.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding