Bovendien waren 139 verkochte Alfa’s in werkelijkheid afgezet aan de dealers en niet aan daadwerkelijke eindgebruikers. Ook over het eerste kwartaal gemeten ging de afzet van het Italiaanse merk zestig procent achteruit, meldt het vakblad KFZ-Betrieb.

Een van de oorzaken is volgens de dealers het verschrompelde modellengamma. Sinds de productiestop in 2011 van de 159 moeten de dealers het doen met de Mito en Giulietta. En in afwachting van een facelift kunnen voor de Mito al sinds 21 maart geen orders meer geplaatst worden. Verder hebben de dealers kritiek op het feit dat de fabrikant de komst van nieuwe modellen steeds voor zich uitschuift, zonder het verkoopnetwerk daarvan in kennis te stellen. "Alleen al afgelopen week heb ik vijftien klanten verloren die een 159 geleased hadden maar die ik geen vervolgaanbod kon doen", klaagt een (anonieme) Alfa-dealer.