Opgepakte Kristina Geers van Saab verweert zich

De opgepakte ex-bedrijfsjurist van Saab, Kristina Geers, heeft haar verhaal over wat de laatste dagen is gebeurd publiek gemaakt via de Gothenburg Post.

Kristina Geers, de vrouw van de Nederlander Eric Geers, is weer vrij. Het was vreemd dat twee undercover-agenten haar op straat in het Zweedse stadje Uddevalla aanhielden. Maar het duurde nog totdat zij Gothenburg bereikten voor de voormalige bedrijfsjurist van Saab de ernst van de situatie inzag. "Ik zei dat ik om drie uur terug moest zijn in Uddevalla om de kinderen op te halen van school. De politie zei toen dat ik beter kon gaan nadenken over alternatieven anders zouden zij de sociale dienst vragen de kinderen op te halen."   

Kristina Geers was niet op tijd terug in Uddevalla want zij heeft de nacht in de cel doorgebracht. De zaak waarvan zij wordt verdacht gaat over tien rekeningen die volgens de Zweedse FIOD op een andere manier hadden moeten worden geboekt. De rekeningen gaan over concultancy services van Victor Muller. Maar volgens de belastingdienst in Zweden zouden die bedragen als salaris moeten zijn uitbetaald, waardoor er dus ook belasting en premies moesten worden afgedragen. De Belastingdienst zegt nu dat het doel van de rekeningen is geweest te voorkomen dat er belasting en premies moesten worden afgedragen. Omdat Kristina Geers als bedrijfsjurist in de directie zat, is zij medeverantwoordelijk voor deze gang van zaken. "Ik was opgepakt omdat de boekhouding niet correct was en dus zou ik zogenaamd controle van de Belastingdienst moeilijker hebben gemaakt. Maar ik zie niet hoe de financiële afdeling van Saab deze rekeningen op een andere manier had moeten boeken dan als consultantshonorarium omdat een consultantscontract de basis ervoor was."

Spyker-ceo Victor Muller zegt niet benaderd te zijn over de belastingzaak bij Saab.  "Ik ben tot nu toe door geen enkele instantie benaderd en weet uitsluitend dat wat in de media staat en niets meer. Verder geen commentaar", laat hij vandaag in een korte reactie per e-mail aan Dow Jones Nieuwsdienst weten.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Typisch geval van een storm in een glas water. Het gaat kennelijk om de vraag of Vincent Muller in loondienst was van SAAB of een managementcontract had met SAAB. Het lijkt mij redelijk normaal dat een grootaandeelhouder die diensten verleent aan de vennootschap waarin hij (indirect) aandelen houdt, die diensten op basis van een managementcontract verricht. Van een (arbeidsrechtelijke) gezagsverhouding is immers geen sprake. Bovendien, waarom zouden belasting en premies moeten worden afgedragen? Hij woonde toch niet in Zweden? Hij heeft volgens eigen zeggen belasting over de genoten inkomsten reeds afgedragen, kennelijk in het land van waaruit de diensten zijn verleend. Barbertje moet kennelijk hangen.

Geplaatst door: Rutger Sark op

Zekerheid van weten berust meestal op gebrek aan kennis, wie anders dan de overheid

Geplaatst door: Veenstra George. op

De broer van…?

Geplaatst door: Ruud van den Merkenhof op
Opgepakte Kristina Geers van Saab verweert zich - Automobielmanagement.nl

Opgepakte Kristina Geers van Saab verweert zich

De opgepakte ex-bedrijfsjurist van Saab, Kristina Geers, heeft haar verhaal over wat de laatste dagen is gebeurd publiek gemaakt via de Gothenburg Post.

Kristina Geers, de vrouw van de Nederlander Eric Geers, is weer vrij. Het was vreemd dat twee undercover-agenten haar op straat in het Zweedse stadje Uddevalla aanhielden. Maar het duurde nog totdat zij Gothenburg bereikten voor de voormalige bedrijfsjurist van Saab de ernst van de situatie inzag. "Ik zei dat ik om drie uur terug moest zijn in Uddevalla om de kinderen op te halen van school. De politie zei toen dat ik beter kon gaan nadenken over alternatieven anders zouden zij de sociale dienst vragen de kinderen op te halen."   

Kristina Geers was niet op tijd terug in Uddevalla want zij heeft de nacht in de cel doorgebracht. De zaak waarvan zij wordt verdacht gaat over tien rekeningen die volgens de Zweedse FIOD op een andere manier hadden moeten worden geboekt. De rekeningen gaan over concultancy services van Victor Muller. Maar volgens de belastingdienst in Zweden zouden die bedragen als salaris moeten zijn uitbetaald, waardoor er dus ook belasting en premies moesten worden afgedragen. De Belastingdienst zegt nu dat het doel van de rekeningen is geweest te voorkomen dat er belasting en premies moesten worden afgedragen. Omdat Kristina Geers als bedrijfsjurist in de directie zat, is zij medeverantwoordelijk voor deze gang van zaken. "Ik was opgepakt omdat de boekhouding niet correct was en dus zou ik zogenaamd controle van de Belastingdienst moeilijker hebben gemaakt. Maar ik zie niet hoe de financiële afdeling van Saab deze rekeningen op een andere manier had moeten boeken dan als consultantshonorarium omdat een consultantscontract de basis ervoor was."

Spyker-ceo Victor Muller zegt niet benaderd te zijn over de belastingzaak bij Saab.  "Ik ben tot nu toe door geen enkele instantie benaderd en weet uitsluitend dat wat in de media staat en niets meer. Verder geen commentaar", laat hij vandaag in een korte reactie per e-mail aan Dow Jones Nieuwsdienst weten.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Typisch geval van een storm in een glas water. Het gaat kennelijk om de vraag of Vincent Muller in loondienst was van SAAB of een managementcontract had met SAAB. Het lijkt mij redelijk normaal dat een grootaandeelhouder die diensten verleent aan de vennootschap waarin hij (indirect) aandelen houdt, die diensten op basis van een managementcontract verricht. Van een (arbeidsrechtelijke) gezagsverhouding is immers geen sprake. Bovendien, waarom zouden belasting en premies moeten worden afgedragen? Hij woonde toch niet in Zweden? Hij heeft volgens eigen zeggen belasting over de genoten inkomsten reeds afgedragen, kennelijk in het land van waaruit de diensten zijn verleend. Barbertje moet kennelijk hangen.

Geplaatst door: Rutger Sark op

Zekerheid van weten berust meestal op gebrek aan kennis, wie anders dan de overheid

Geplaatst door: Veenstra George. op

De broer van…?

Geplaatst door: Ruud van den Merkenhof op