Als de automobiliteit verder vergroend, kunnen in de EU meer dan een miljoen nieuwe banen ontstaan. Tot deze slotsom komt een studie die de European Climate Foundation vandaag presenteert aan Brussel. Tussen nu en 2030 zouden 1,1 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen kunnen ontstaan wanneer er consequent wordt ingezet op het inwisselen van alleen brandstofmotoren voor plug-in hybride-techniek of volelektrische batterij-aandrijving of brandstofcel-elektrische aandrijving.
De studie heet ‘Fueling Europe’s Future – how auto innovation leads to EU jobs’ en in de studie vergelijkt men diverse scenario’s. Zou de autoindustrie alleen verbrandingsmotoren verder ontwikkelen en daarnaast inzetten op eenvoudige hybride aandrijvingen, zou het om een aanwas van een half miljoen banen gaan. Zou men vol inzetten op ev’s, zouden er 1,1 miljoen nieuwe banen ontstaan.  De schrijvers van het onderzoeksrapport gaan zelfs zover dat men ook banen voorspelt in de dienstensector en in de bouw. De redenering is dat door het afnemen van de kosten van olie-import investeringen in andere sectoren mogelijk worden.  Door het dalen van de kosten van brandstof zou in 2030 een bedrag tussen de 58 en 83 miljard euro  per jaar kunnen worden bespaard, afhankelijk van het aandeel van efficiënte aandrijvingen.

Verder in de tijd zou door een ambitieuze transitie naar nieuwe aandrijftechnieken tegen het jaar 2050 de CO2-emissie van auto’s en vrachtwagens met 93 procent dalen. De uitstoot van schadelijke stoffen als stikstofoxiden zou met ruim zeventig procent naar beneden kunnen. De Duitse ecologisch georiënteerde vereniging VCD (Verkehrsclub Deutschland) ziet in deze voorspellingen een ondersteuning voor zijn eis tot strenge CO2-wetgeving bevestigd. "Deze studie toont aan dat investeringen in efficiënte auto’s niet alleen bijdragen aan de bescherming van het milieu maar ook extra banen opleveren", zegt woordvoerder Kerstin Meyer van VCD.  (bron: http://www.zeit.de/)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding