Financiële problemen bij ATU worden erger

In het gebroken boekjaar juni 2012 – juni 2013 heeft de Duitse werkplaatsformule ATU zijn verliezen flink zien verergeren. Uiterlijk eind oktober moet er een (financieel) plan van aanpak komen.

In de gemelde periode bedroeg het verlies 95,1 miljoen euro vóór belasting, meldt het Duitse vakblad Automobilwoche. Het Ebitda van ATU is gezakt van 103,4 miljoen naar 61,9 miljoen euro. De omzet nam af met 6,9 procent en kwam uit op 1,159 miljard euro. Het aantal medewerkers zakte naar 10.879, terwijl de teller een jaar eerder nog op 11.600 stond.

Vooral Q3 van het boekjaar (januari-maart) verliep slecht: in die drie maanden ontstond meer dan de helft van de verliezen. Het volgende kwartaal gaf een licht herstel te zien, dankzij inhaaleffecten bij de wissel van winter- naar zomerbanden. De omzet in die periode lag met 303 miljoen euro bijna twee procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2012.

De pas per 1 juli (na het boekjaar) aangetreden nieuwe CEO, Hans Norbert Topp, wil dat ATU minder afhankelijk wordt van marktveranderingen, groei in toekomstige segmenten moet bewerkstelligen en beter zijn brede aanwezigheid in de markt moet benutten. "De eerste maatregelen hebben we al in gang gezet." In samenspraak met eigenaar-investeerder KKR is hij bezig aan een saneringsplan, dat uiterlijk eind oktober op tafel moet liggen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Financiële problemen bij ATU worden erger - Automobielmanagement.nl

Financiële problemen bij ATU worden erger

In het gebroken boekjaar juni 2012 – juni 2013 heeft de Duitse werkplaatsformule ATU zijn verliezen flink zien verergeren. Uiterlijk eind oktober moet er een (financieel) plan van aanpak komen.

In de gemelde periode bedroeg het verlies 95,1 miljoen euro vóór belasting, meldt het Duitse vakblad Automobilwoche. Het Ebitda van ATU is gezakt van 103,4 miljoen naar 61,9 miljoen euro. De omzet nam af met 6,9 procent en kwam uit op 1,159 miljard euro. Het aantal medewerkers zakte naar 10.879, terwijl de teller een jaar eerder nog op 11.600 stond.

Vooral Q3 van het boekjaar (januari-maart) verliep slecht: in die drie maanden ontstond meer dan de helft van de verliezen. Het volgende kwartaal gaf een licht herstel te zien, dankzij inhaaleffecten bij de wissel van winter- naar zomerbanden. De omzet in die periode lag met 303 miljoen euro bijna twee procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2012.

De pas per 1 juli (na het boekjaar) aangetreden nieuwe CEO, Hans Norbert Topp, wil dat ATU minder afhankelijk wordt van marktveranderingen, groei in toekomstige segmenten moet bewerkstelligen en beter zijn brede aanwezigheid in de markt moet benutten. "De eerste maatregelen hebben we al in gang gezet." In samenspraak met eigenaar-investeerder KKR is hij bezig aan een saneringsplan, dat uiterlijk eind oktober op tafel moet liggen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding