Optimisme klinkt door in peiling ZDK van autobedrijf

In Duitsland keert het optimisme terug in het autobedrijf, van de verkoop tot en met de werkplaats.

De conjunctuurindex van brancheorganisatie ZDK verwacht voor het slotkwartaal van 2013 een beduidend hogere score dan drie maanden terug. Ook vergeleken met de peiling van vorig jaar rond deze tijd is er duidelijke vooruitgang te bespeuren in het sentiment.

De ondervraagde autobedrijven zijn optimistischer geworden waar het de nieuwverkoop betreft. In het vorige kwartaal was de stemming aanmerkelijk negatiever, maar nu houden plus en min elkaar vrijwel in evenwicht. Sowieso verwachten autobedrijven een impuls van de morgen voor het publiek geopende IAA. De talrijke nieuwe modellen met nieuwe snufjes zullen de interesse van veel kopers wekken, beaamt een woordvoerder van het ZDK. Met daarbij de kanttekening dat het effect zich pas op zijn vroegst in de loop van het komend jaar zal vertalen in aantrekkende vraag.

Ten aanzien van de werkplaats is het optimisme het sterkst: bijna veertig procent van de ondervraagden gaat uit van een aanstaande verbetering (3 procent ziet juist een verslechtering aankomen). In de occasionhandel zijn er nu meer optimisten dan pessimisten, terwijl die verhouding een kwartaal geleden nog andersom lag.

De percentages nemen een voorschot op de laatste drie maanden van 2013. Opvallend is dat de bedrijven zich over de actuele situatie juist negatiever tonen dan in Q2. Toch is de stemming gemiddeld genomen nog steeds beter dan aan het begin van dit jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Optimisme klinkt door in peiling ZDK van autobedrijf - Automobielmanagement.nl

Optimisme klinkt door in peiling ZDK van autobedrijf

In Duitsland keert het optimisme terug in het autobedrijf, van de verkoop tot en met de werkplaats.

De conjunctuurindex van brancheorganisatie ZDK verwacht voor het slotkwartaal van 2013 een beduidend hogere score dan drie maanden terug. Ook vergeleken met de peiling van vorig jaar rond deze tijd is er duidelijke vooruitgang te bespeuren in het sentiment.

De ondervraagde autobedrijven zijn optimistischer geworden waar het de nieuwverkoop betreft. In het vorige kwartaal was de stemming aanmerkelijk negatiever, maar nu houden plus en min elkaar vrijwel in evenwicht. Sowieso verwachten autobedrijven een impuls van de morgen voor het publiek geopende IAA. De talrijke nieuwe modellen met nieuwe snufjes zullen de interesse van veel kopers wekken, beaamt een woordvoerder van het ZDK. Met daarbij de kanttekening dat het effect zich pas op zijn vroegst in de loop van het komend jaar zal vertalen in aantrekkende vraag.

Ten aanzien van de werkplaats is het optimisme het sterkst: bijna veertig procent van de ondervraagden gaat uit van een aanstaande verbetering (3 procent ziet juist een verslechtering aankomen). In de occasionhandel zijn er nu meer optimisten dan pessimisten, terwijl die verhouding een kwartaal geleden nog andersom lag.

De percentages nemen een voorschot op de laatste drie maanden van 2013. Opvallend is dat de bedrijven zich over de actuele situatie juist negatiever tonen dan in Q2. Toch is de stemming gemiddeld genomen nog steeds beter dan aan het begin van dit jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding