Japanse toeleveranciers GM vormden kartel

Japanse toeleveranciers aan Amerikaanse autobouwers als General Motors (GM) en Ford hebben toegegeven dat ze een kartel vormden en zullen een boete van 740 miljoen dollar (548 miljoen euro) betalen.

Dat maakte de hoogste Amerikaanse aanklager, Eric Holder, afgelopen vrijdag bekend.

Mitsubishi Electric, Hitachi Automotive Systems en zeven andere Japanse bedrijven maakten prijsafspraken en lieten onder meer GM, Ford, Chrysler en Toyota te veel betalen voor meer dan 5 miljard dollar aan bestelde onderdelen. Volgens Holder waren de fabrikanten daardoor duurder uit bij de productie van ten minste 25 miljoen auto’s.

Hitachi, Mitsubishi en Mitsuba manipuleerden onder meer de prijzen van startmotoren, dynamo’s en ruitensproeierinstallaties en betalen respectievelijk 195 miljoen, 190 miljoen en 135 miljoen dollar. Jtekt Corp, dat lagers en besturingssystemen leverde, betaalt ruim 103 miljoen dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Japanse toeleveranciers GM vormden kartel - Automobielmanagement.nl

Japanse toeleveranciers GM vormden kartel

Japanse toeleveranciers aan Amerikaanse autobouwers als General Motors (GM) en Ford hebben toegegeven dat ze een kartel vormden en zullen een boete van 740 miljoen dollar (548 miljoen euro) betalen.

Dat maakte de hoogste Amerikaanse aanklager, Eric Holder, afgelopen vrijdag bekend.

Mitsubishi Electric, Hitachi Automotive Systems en zeven andere Japanse bedrijven maakten prijsafspraken en lieten onder meer GM, Ford, Chrysler en Toyota te veel betalen voor meer dan 5 miljard dollar aan bestelde onderdelen. Volgens Holder waren de fabrikanten daardoor duurder uit bij de productie van ten minste 25 miljoen auto’s.

Hitachi, Mitsubishi en Mitsuba manipuleerden onder meer de prijzen van startmotoren, dynamo’s en ruitensproeierinstallaties en betalen respectievelijk 195 miljoen, 190 miljoen en 135 miljoen dollar. Jtekt Corp, dat lagers en besturingssystemen leverde, betaalt ruim 103 miljoen dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding