De jaarlijkse productie is gepland op 320 duizend. De nieuwe driecilinder is efficiënt, milieuvriendelijk, compact en modulair, aldus de fabrikant. De motor levert tussen 110 en 130 pk en heeft een achttien procent lager brandstofverbruik en CO2-emissie (102-110 g/km) dan de bestaande versies zonder turbo, waarmee de motor overigens veertig procent van z’n onderdelen deelt. De nieuwe motor voldoet aan de normen van Euro 6.1 die in september 2014 van kracht worden. De EB Turbo PureTech zal vanaf de productiestart worden toegepast in de Citroën C4 en de Peugeot 308 (maart 2014), daarna ook in de 208 en als laatste ook in de Citroën C3 en DS3. De motor wordt eerst alleen in Frankrijk gebouwd voor auto’s die in Frankrijk worden geproduceerd. In 2015 gaat de productie ook naar Latijns-Amerika en naar China voor auto’s voor de lokale markten.  

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding