De Chinese automarkt is het afgelopen decennium twee keer zo hard gegroeid als de economie, maar die dagen zijn voorbij. Hoewel de economische groei  is gedaald naar onder de acht procent, zijn gedurende de eerste negen maanden van dit jaar de verkopen van personenauto’s met veertien procent gestegen naar bijna dertien miljoen exemplaren.

IHS verwacht dat de nieuwe Chinese leiders, die de olie- en bankensector hebben geopend voor particuliere instellingen, kans zullen zien de economische groei van ruim zeven procent in de komende twee jaar te handhaven.

De vraag naar auto’s daarin blijft sterk: met name in de steden aan de kust kopen klanten nu voor de tweede of derde keer een auto. In de kleinere steden landinwaarts is het nog vaak de eerste aankoop. Verwacht wordt wél dat de enorme files en luchtvervuiling in de grote steden hun tol gaan eisen. In navolging van Beijing en Sjanghai zullen meer Chinese steden zich genoodzaakt zien de verkoop van nieuwe auto’s aan banden te leggen. (HHemmes)