De overeenkomst wordt vandaag ondertekend, aldus topman Xu Heyi van BAIC maandag, bij de opening van Mercedes’ eerste motorenfabriek buiten Duitsland.

Daimler wordt een ‘belangrijke partner’ met een aandeel in zijn bedrijf, aldus de BAIC-baas. Maar Daimler wilde het verhaal niet bevestigen, hoewel Daimler-ceo Dieter Zetsche vandaag wel in Beijing wordt verwacht. Hij zou voor het eerst zijn dat een grote Duitse autofabrikant zich verbindt aan een niet-beursgenoteerde autofabrikant die eigendom is van de Chinese Staat. In februari verklaarde Daimler al te streven naar een aandeel van twaalf procent in BAIC. Daarmee wil men zeggenschap krijgen over de verkoop van Mercedessen op de Chinese markt. In ruil geven de Duitsers de meerderheid van de aandelen in een joint venture aan de Chinezen, namelijk 51 procent in Beijing Benz.

De nieuwe samenwerking zou ook de weg naar de beurs mogelijk maken voor BAIC, omdat de Chinezen de joint venture met Daimler kunnen aanvoeren als eigendom. Mercdes zegt op ’s werelds  grootste automarktzegt Mercedes acht à negen procent te stijgen in verkoopresultaat. In het derde kwartaal maakte de afzet zelfs een sprong van 38 procent. (bron: Automobil Produktion)