Eigen olieproductie in VS nu hoger dan import

Voor het eerst in bijna twee decennia heeft de VS meer olie zelf gewonnen dan geïmporteerd. De dagelijkse olieconsumptie bij de Amerikanen daalt, zodat minder olie nodig is uit het Midden-Oosten of elders.

Sinds 1995 is het niet meer voorgekomen dat de VS meer olie produceerde dan importeerde. De trend betekent dat er op termijn een toename zal zijn van de werkgelegenheid, dat het handelstekort zal afnemen en dat het land minder kwetsbaar zal worden van crises in het buitenland – die mogelijk prijsstijgingen tot gevolg hebben.

Aan de andere kant laat de ommekeer zien dat de Amerikanen zuiniger omgaan met olie. Ook (b)lijken ze zich steeds meer bewust te worden van het brandstofverbruik van hun voertuigen. Volgens data van het ministerie van energie kruisen de trendlijnen zich nu, met een Amerikaanse olieproductie van zo’n 7,7 miljoen vaten per dag. Hoewel president Obama stelt dat de daling van het verbruik een gevolg is van zijn beleid, zeggen energie-analisten dat de regering het steeds moeilijker maakt om naar olie te boren op land van de overheid. De hogere productie vindt volgens hen juist plaats op land van particulieren en staten waarover de overheid geen controle heeft. (HHemmes)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Eigen olieproductie in VS nu hoger dan import - Automobielmanagement.nl

Eigen olieproductie in VS nu hoger dan import

Voor het eerst in bijna twee decennia heeft de VS meer olie zelf gewonnen dan geïmporteerd. De dagelijkse olieconsumptie bij de Amerikanen daalt, zodat minder olie nodig is uit het Midden-Oosten of elders.

Sinds 1995 is het niet meer voorgekomen dat de VS meer olie produceerde dan importeerde. De trend betekent dat er op termijn een toename zal zijn van de werkgelegenheid, dat het handelstekort zal afnemen en dat het land minder kwetsbaar zal worden van crises in het buitenland – die mogelijk prijsstijgingen tot gevolg hebben.

Aan de andere kant laat de ommekeer zien dat de Amerikanen zuiniger omgaan met olie. Ook (b)lijken ze zich steeds meer bewust te worden van het brandstofverbruik van hun voertuigen. Volgens data van het ministerie van energie kruisen de trendlijnen zich nu, met een Amerikaanse olieproductie van zo’n 7,7 miljoen vaten per dag. Hoewel president Obama stelt dat de daling van het verbruik een gevolg is van zijn beleid, zeggen energie-analisten dat de regering het steeds moeilijker maakt om naar olie te boren op land van de overheid. De hogere productie vindt volgens hen juist plaats op land van particulieren en staten waarover de overheid geen controle heeft. (HHemmes)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding