Groene banden leveren geld op

‘Groene Banden’ verlagen het brandstofverbruik van vrachtwagens met 8,5 procent, waardoor transport- en logistiekbedrijven jaarlijks miljoenen euro’s kunnen besparen. Dat is de uitkomst van een praktijktest uitgevoerd door Lanxess, de grootste producent ter wereld van synthetische rubbers voor de bandenindustrie, in samenwerking met transportbedrijf Talke.

Bovendien verlagen kwaliteitsbanden dankzij hun betere rolweerstand de CO2-uitstoot van bedrijfswagens ten opzichte van wagens met standaardbanden. Alle resultaten van de proef zijn door de TÜV gecontroleerd en bevestigd. "Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de invoering van het verplichte Europese bandenlabel hebben wij met deze test bewezen dat kwaliteitsbanden met een optimale rolweerstand een groot besparingspotentieel voor bedrijfswagens opleveren", zegt Christoph Kalla, expert op het gebied van banden en rubber bij Lanxess. "Met ‘Groene Banden’ kunnen niet alleen op een uiterst doeltreffende manier de bedrijfskosten worden verlaagd, zij leveren tegelijkertijd een belangrijke bijdrage tot het milieubehoud." Een aan de test ontleend rekenvoorbeeld toont aan hoe ‘Groene Banden’ voordeel kunnen opleveren voor een transportbedrijf. Een wagenpark van 300 40-tonners met banden met rolweerstand D op het Europees bandenlabel, kan 1,5 miljoen euro aan brandstof per jaar besparen door over te stappen op banden met een B-label.  Uitgangspunt is dat elk voertuig 150.000 kilometer per jaar aflegt en de brandstof 1,40 euro kost. De CO2-besparing zou meer dan drieduizend ton per jaar bedragen. Resultaten die de moeite lonen voor transportbedrijven. "Bij het beheer van een professioneel wagenpark hoort voor ons ook het gebruik van banden met een optimale rolweerstand voor een efficiënter, economischer en milieuvriendelijker wagenpark", licht Alfred Talke, Group Managing Director van de Talke-groep, toe. "De in samenwerking met Lanxess uitgevoerde bandentest heeft ons op een zeer indrukwekkende manier getoond welke besparingen wij de voorbije jaren al gerealiseerd hebben. Wij zouden willen dat dit voorbeeld meer navolging vindt in onze sector."  De Duitse TÜV heeft de test gecontroleerd en alle resultaten gedocumenteerd en geverifieerd. "Op basis van het Europese bandenlabel hebben wij een realistische testrit van een vrachtwagen begeleid. Tot onze tevredenheid hebben we kunnen vaststellen dat banden met een lage rolweerstand een grote brandstofbesparing opleveren", zei Jürgen Brauckmann, lid van de raad van bestuur van TÜV Rheinland Berlin Brandenburg Pfalz e. V. "Tenslotte levert het gebruik van dit type band een enorme bijdrage tot de verduurzaming in de logistiek."  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Groene banden leveren geld op - Automobielmanagement.nl

Groene banden leveren geld op

‘Groene Banden’ verlagen het brandstofverbruik van vrachtwagens met 8,5 procent, waardoor transport- en logistiekbedrijven jaarlijks miljoenen euro’s kunnen besparen. Dat is de uitkomst van een praktijktest uitgevoerd door Lanxess, de grootste producent ter wereld van synthetische rubbers voor de bandenindustrie, in samenwerking met transportbedrijf Talke.

Bovendien verlagen kwaliteitsbanden dankzij hun betere rolweerstand de CO2-uitstoot van bedrijfswagens ten opzichte van wagens met standaardbanden. Alle resultaten van de proef zijn door de TÜV gecontroleerd en bevestigd. "Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de invoering van het verplichte Europese bandenlabel hebben wij met deze test bewezen dat kwaliteitsbanden met een optimale rolweerstand een groot besparingspotentieel voor bedrijfswagens opleveren", zegt Christoph Kalla, expert op het gebied van banden en rubber bij Lanxess. "Met ‘Groene Banden’ kunnen niet alleen op een uiterst doeltreffende manier de bedrijfskosten worden verlaagd, zij leveren tegelijkertijd een belangrijke bijdrage tot het milieubehoud." Een aan de test ontleend rekenvoorbeeld toont aan hoe ‘Groene Banden’ voordeel kunnen opleveren voor een transportbedrijf. Een wagenpark van 300 40-tonners met banden met rolweerstand D op het Europees bandenlabel, kan 1,5 miljoen euro aan brandstof per jaar besparen door over te stappen op banden met een B-label.  Uitgangspunt is dat elk voertuig 150.000 kilometer per jaar aflegt en de brandstof 1,40 euro kost. De CO2-besparing zou meer dan drieduizend ton per jaar bedragen. Resultaten die de moeite lonen voor transportbedrijven. "Bij het beheer van een professioneel wagenpark hoort voor ons ook het gebruik van banden met een optimale rolweerstand voor een efficiënter, economischer en milieuvriendelijker wagenpark", licht Alfred Talke, Group Managing Director van de Talke-groep, toe. "De in samenwerking met Lanxess uitgevoerde bandentest heeft ons op een zeer indrukwekkende manier getoond welke besparingen wij de voorbije jaren al gerealiseerd hebben. Wij zouden willen dat dit voorbeeld meer navolging vindt in onze sector."  De Duitse TÜV heeft de test gecontroleerd en alle resultaten gedocumenteerd en geverifieerd. "Op basis van het Europese bandenlabel hebben wij een realistische testrit van een vrachtwagen begeleid. Tot onze tevredenheid hebben we kunnen vaststellen dat banden met een lage rolweerstand een grote brandstofbesparing opleveren", zei Jürgen Brauckmann, lid van de raad van bestuur van TÜV Rheinland Berlin Brandenburg Pfalz e. V. "Tenslotte levert het gebruik van dit type band een enorme bijdrage tot de verduurzaming in de logistiek."  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding