Afgelopen maandag stonden bij de belastingkantoren lange rijen met Grieken die hun kentekenplaten kwamen inleveren.

Voor een kleine auto moet 120 euro per jaar worden betaald. "Wij rijden nu in een kleine auto, want we konden de 265 euro voor een 1,6-liter-middenklassenauto niet meer opbrengen”, aldus een elektriciën. Dat loopt op tot maximaal 1320 euro voor een luxeauto (4 liter). Grieken moeten de belasting uiterlijk aan het begin van het jaar betalen.

Vorige week werd de voormalige Griekse minister van Verkeer Michalis Liapis betrapt op het rijden met valse kentekenplaten. Hij had zijn nummerborden ingeleverd om geen belasting te hoeven betalen voor zijn grote terreinwagen en daar valse platen op gezet.

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën liet maandag weten dat in 2013 al zo’n 70.000 uitschrijvingen uit het kentekenregister zijn geweest. De autohandel schat in dat sinds 2009 meer dan 1 miljoen voertuigen zijn afgemeld.

Door de zware economische crisis in Griekenland is het inkomen van de Griek gemiddeld meer dan veertig procent gedaald en is de automarkt ingestort. Het aantal nieuwe toelatingen is met veertig procent afgenomen en bedraagt ongeveer 55 duizend auto’s. Dat is de sterkste teruggang in de Europese Unie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding