Fiat betaalt 3,65 miljard dollar voor de aandelen. Dit heeft het autoconcern afgelopen woensdag in het Italiaanse Turijn bekendgemaakt.

Fiat, dat al een meerderheidsbelang heeft, wilde Chrysler al lang helemaal overnemen, maar kon het niet met VEA Trust eens worden over de prijs. Als de transactie in de loop van de maand is uitgevoerd, krijgt VEBA nog eens 700 miljoen dollar. Het fonds betaalt voor medische zorg van gepensioneerde Chrysler medewerkers.

De deal wordt gezien als overwinning van Fiat baas Sergio Marchionne. Hij leidt sinds 2009 ook Chrysler. Hij kan nu Fiat en Chrysler laten fuseren, waardoor de op 6 na grootste autoproducent ter wereld ontstaat. Marchionne hoopt dat beide bedrijven door de samensmelting competitiever worden en een groter wereldwijd bereik krijgen.

Fiat verkoopt zijn auto’s vooral in Europa en Latijns Amerika; Chrysler in Noord-Amerika. Tot de Fiat Groep behoren ook de Italiaanse merken Alfa Romeo, Lancia en Maserati; Chrysler kent als dochters Dodge, Jeep, Ram en SRT.

De Italianen hadden in 2009 aandelen Chrysler genomen, toen die surseance van betaling aanvroeg en door de Amerikaanse overheid gered moest worden. Fiat stelde technische knowhow ter beschikking en kreeg in ruil daarvoor steeds meer aandelen. De samenwerking was succesvol; Chrysler schrijft al meer dan 2 jaar weer zwarte cijfers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding