Daimler boekt records bij afzet, omzet en resultaat

Moederbedrijf Daimler AG van Mercedes-Benz heeft het boekjaar 2013 afgesloten met records ten aanzien van omzet, afzet en resultaat. Voor 2014 rekent het concern op verdere groei.

De divisie Mercedes-Benz Cars (inclusief Smart) heeft in het boekjaar 1, 56 miljoen (2012: 1,45 mln) auto’s verkocht en de beoogde groei is daarmee versneld voortgezet. Ook de omzet kon met vier procent worden verhoogd naar een record van 64,3 miljard euro. De ebit  (operationeel resultaat voor aftrek van rente en belastingen) van de autodivisie lag met 4,0 miljard onder het niveau van 4,4 miljard in 2012.

De afzetgroei in vooral China, de VS en West-Europa hadden een positieve uitwerking en hieraan heeft in het bijzonder het uitgebreide compacte-autoprogramma bijgedragen, zo meldt de onderneming. Ook door een beter prijspeil kon een resultaatsgroei worden bereikt. Bovendien profiteerde Mercedes-Benz Cars bij het resultaat van efficiëntiemaatregelen uit het programma ‘Fit for Leadership’. Het resultaat werd anderzijds negatief beïnvloed door de gewijzigde modelmix, ongunstigere wisselkoerseffecten, hoogwaardigere voertuiguitrustingen en capaciteitsuitbreidingen alsmede vooruitbetalingen voor nieuwe technologieën en nieuwe producten. Bij alternatieve aandrijvingen ontstonden buitengewone lasten van 174 (2012: 51) miljoen euro.

De afzet van Daimler Trucks steeg in het rapportagejaar naar 484 duizend (2012: 462 duizend) eenheden. De omzet steeg vanwege duidelijk negatieve wisselkoerseffecten iets naar 31,5 (2012: 31,4) miljard. De divisie Trucks behaalde een ebit  van 1,64 (2012: 1,7) miljard.

De vooral in het laatste kwartaal merkbare opleving van de voertuigafzet betekende een positieve bijdrage aan het resultaat. Enerzijds was een marktverbetering in Brazilië merkbaar en aan de andere kant kwamen er positieve impulsen uit de activiteiten in West-Europa, onder meer door vervroegde aankopen als gevolg van de introductie van de emissienorm Euro6 in 2014. Daarentegen waren gestegen garantiekosten en wisselkoerseffecten van negatieve invloed op het resultaat. Verder ontstonden kosten ten bedrage van  116 miljoen euro voor personele maatregelen in het kader van efficiëntieprogramma’s in Duitsland en Brazilië. De efficiëntiemaatregelen uit het programma ‘Daimler Trucks #1’ hadden een positieve invloed op het resultaat.

De wereldwijde verkoop van Mercedes-Benz Vans steeg in 2013 ondanks moeilijke marktomstandigheden in Europa met zeven procent naar 270 duizend eenheden van de modellen Sprinter, Vito, Viano, Vario en Citan. De omzet lag met  9,4 (2012: 9,1) miljard euro eveneens boven het niveau van het voorgaande jaar. De divisie behaalde in 2013 een operationeel resultaat van 631 (2012: 543) miljoen.

"Wij zijn het jaar 2013 niet zo goed begonnen maar hebben het zeer succesvol afgesloten", zei voorzitter Dieter Zetsche van de raad van bestuur van Daimleren directeur Mercedes-Benz Cars. "Daimler staat er goed voor. Ook de perspectieven geven ons het vertrouwen dat we onze ambitieuze doelstellingen in alle divisies kunnen realiseren."  Het personeelsbestand van het Daimler-concern was in 2013 met 274.616 (2012: 275.087) medewerkers stabiel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Daimler boekt records bij afzet, omzet en resultaat - Automobielmanagement.nl

Daimler boekt records bij afzet, omzet en resultaat

Moederbedrijf Daimler AG van Mercedes-Benz heeft het boekjaar 2013 afgesloten met records ten aanzien van omzet, afzet en resultaat. Voor 2014 rekent het concern op verdere groei.

De divisie Mercedes-Benz Cars (inclusief Smart) heeft in het boekjaar 1, 56 miljoen (2012: 1,45 mln) auto’s verkocht en de beoogde groei is daarmee versneld voortgezet. Ook de omzet kon met vier procent worden verhoogd naar een record van 64,3 miljard euro. De ebit  (operationeel resultaat voor aftrek van rente en belastingen) van de autodivisie lag met 4,0 miljard onder het niveau van 4,4 miljard in 2012.

De afzetgroei in vooral China, de VS en West-Europa hadden een positieve uitwerking en hieraan heeft in het bijzonder het uitgebreide compacte-autoprogramma bijgedragen, zo meldt de onderneming. Ook door een beter prijspeil kon een resultaatsgroei worden bereikt. Bovendien profiteerde Mercedes-Benz Cars bij het resultaat van efficiëntiemaatregelen uit het programma ‘Fit for Leadership’. Het resultaat werd anderzijds negatief beïnvloed door de gewijzigde modelmix, ongunstigere wisselkoerseffecten, hoogwaardigere voertuiguitrustingen en capaciteitsuitbreidingen alsmede vooruitbetalingen voor nieuwe technologieën en nieuwe producten. Bij alternatieve aandrijvingen ontstonden buitengewone lasten van 174 (2012: 51) miljoen euro.

De afzet van Daimler Trucks steeg in het rapportagejaar naar 484 duizend (2012: 462 duizend) eenheden. De omzet steeg vanwege duidelijk negatieve wisselkoerseffecten iets naar 31,5 (2012: 31,4) miljard. De divisie Trucks behaalde een ebit  van 1,64 (2012: 1,7) miljard.

De vooral in het laatste kwartaal merkbare opleving van de voertuigafzet betekende een positieve bijdrage aan het resultaat. Enerzijds was een marktverbetering in Brazilië merkbaar en aan de andere kant kwamen er positieve impulsen uit de activiteiten in West-Europa, onder meer door vervroegde aankopen als gevolg van de introductie van de emissienorm Euro6 in 2014. Daarentegen waren gestegen garantiekosten en wisselkoerseffecten van negatieve invloed op het resultaat. Verder ontstonden kosten ten bedrage van  116 miljoen euro voor personele maatregelen in het kader van efficiëntieprogramma’s in Duitsland en Brazilië. De efficiëntiemaatregelen uit het programma ‘Daimler Trucks #1’ hadden een positieve invloed op het resultaat.

De wereldwijde verkoop van Mercedes-Benz Vans steeg in 2013 ondanks moeilijke marktomstandigheden in Europa met zeven procent naar 270 duizend eenheden van de modellen Sprinter, Vito, Viano, Vario en Citan. De omzet lag met  9,4 (2012: 9,1) miljard euro eveneens boven het niveau van het voorgaande jaar. De divisie behaalde in 2013 een operationeel resultaat van 631 (2012: 543) miljoen.

"Wij zijn het jaar 2013 niet zo goed begonnen maar hebben het zeer succesvol afgesloten", zei voorzitter Dieter Zetsche van de raad van bestuur van Daimleren directeur Mercedes-Benz Cars. "Daimler staat er goed voor. Ook de perspectieven geven ons het vertrouwen dat we onze ambitieuze doelstellingen in alle divisies kunnen realiseren."  Het personeelsbestand van het Daimler-concern was in 2013 met 274.616 (2012: 275.087) medewerkers stabiel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding