De DS wordt al als eigen merk op de markt gezet in China. Daar rollen die auto’s ook uit een aparte fabriek die gerund wordt in samenwerking met de Chinese partner Changan. Tavares wil dat nu snel uitbreiden naar andere Aziatische landen – die dan in eerste instantie beleverd worden door de fabriek in China – en uiteindelijk DS helemaal op eigen benen zetten. ‘’Ik wil de ontwikkeling van DS versnellen als zelfstandig merk in het duurdere segment,” aldus Tavares bij zijn eerste openbare optreden als baas van Peugeot Citroën. Merkbaas Banzet van Citroën zelf weet echter niet of dat ook in Europa gaat gebeuren ‘omdat de volumes daarvoor misschien te klein zijn.’
Tavares zal verder zijn de rest van zijn plannen voor de toekomst van de in nood verkerende autobouwer, onder het motto ‘Back in the Race’, in april aan de openbaarheid prijsgeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding