Rechter wijst eisen hedgefondsen Porsche af

De rechtbank van Stuttgart heeft maandag een aantal klachten en de daaraan gekoppelde miljardenclaims van verschillende hedgefondsen tegen autofabrikant Porsche afgewezen.

In het juridisch steekspel voeren de hegdefondsen aan dat ze in 2008 op het verkeerde been zijn gezet. In persberichten kondigde destijds eerst Porsche en daarna Volkswagen aan de ander te willen overnemen. Uiteindelijk – en onverwacht – ging Volkswagen met de winst strijken. De aandelen VW bleken daardoor, in tegenstelling tot wat beleggers en hedgefondsen aannamen, juist méér in plaats van minder waard. Iedereen die had gespeculeerd op een val van het VW-aandeel incasseerde een groot verlies in plaats van grote winst.

Volgens de hedgefondsen is in die roerige periode willens en wetens, onder meer via persberichten, verkeerde informatie naar buiten gebracht, iets waarvoor ze compensatie eisen. In zijn maandag gepubliceerde oordeel stelt de rechtbank echter dat hieraan geen rechten op financiële genoegdoening te ontlenen zijn. Persberichten fungeren immers als bron voor een breed publiek: deze meer algemene gegevens zijn niet op één lijn te stellen met specifieke financiële informatie die is gericht op de aandelenmarkt.

Ook de aanvankelijke publieke ontkenning van Porsche dat het VW wilde overnemen is volgens de rechter niet strafbaar. Want hoe anders dan met een ‘nee’ had Porsche zich dán moeten verweren tegen de rondzingende speculaties? Op basis van dit gegeven kunnen de hedgefondsen dus geenszins aanspraken maken op compensatie. Overigens vindt de rechter Porsche’s toenmalige ontkenning van de overnamegeruchten geen vrijbrief om in dergelijke situaties zomaar wat te liegen. Maar de financiële markten hadden er niet klakkeloos vanuit moeten gaan dat een eerste ontkenning ook in een later stadium nog stand zou houden.

Behalve het concern Porsche werd ook topman Wendelin Wiedeking aangeklaagd wegens marktmanipulatie. Die zaak is door de rechtbank van Stuttgart nog niet in behandeling genomen. Wel is voormalig financieel directeur Holger Härter wegens kredietbedrog veroordeeld tot betaling van 630 duizend euro. Zijn zaak wordt in hoger beroep nogmaals bekeken, nu bij het gerechtshof. Een woordvoerder van moedermaatschappij Porsche Automobil Holding SE, waarbinnen de families Porsche/Piëch de zeggenschap hebben over autoconcern Volkswagen, noemde maandag de uitspraak in de slepende procedure "een belangrijke etappewinst."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Rechter wijst eisen hedgefondsen Porsche af - Automobielmanagement.nl

Rechter wijst eisen hedgefondsen Porsche af

De rechtbank van Stuttgart heeft maandag een aantal klachten en de daaraan gekoppelde miljardenclaims van verschillende hedgefondsen tegen autofabrikant Porsche afgewezen.

In het juridisch steekspel voeren de hegdefondsen aan dat ze in 2008 op het verkeerde been zijn gezet. In persberichten kondigde destijds eerst Porsche en daarna Volkswagen aan de ander te willen overnemen. Uiteindelijk – en onverwacht – ging Volkswagen met de winst strijken. De aandelen VW bleken daardoor, in tegenstelling tot wat beleggers en hedgefondsen aannamen, juist méér in plaats van minder waard. Iedereen die had gespeculeerd op een val van het VW-aandeel incasseerde een groot verlies in plaats van grote winst.

Volgens de hedgefondsen is in die roerige periode willens en wetens, onder meer via persberichten, verkeerde informatie naar buiten gebracht, iets waarvoor ze compensatie eisen. In zijn maandag gepubliceerde oordeel stelt de rechtbank echter dat hieraan geen rechten op financiële genoegdoening te ontlenen zijn. Persberichten fungeren immers als bron voor een breed publiek: deze meer algemene gegevens zijn niet op één lijn te stellen met specifieke financiële informatie die is gericht op de aandelenmarkt.

Ook de aanvankelijke publieke ontkenning van Porsche dat het VW wilde overnemen is volgens de rechter niet strafbaar. Want hoe anders dan met een ‘nee’ had Porsche zich dán moeten verweren tegen de rondzingende speculaties? Op basis van dit gegeven kunnen de hedgefondsen dus geenszins aanspraken maken op compensatie. Overigens vindt de rechter Porsche’s toenmalige ontkenning van de overnamegeruchten geen vrijbrief om in dergelijke situaties zomaar wat te liegen. Maar de financiële markten hadden er niet klakkeloos vanuit moeten gaan dat een eerste ontkenning ook in een later stadium nog stand zou houden.

Behalve het concern Porsche werd ook topman Wendelin Wiedeking aangeklaagd wegens marktmanipulatie. Die zaak is door de rechtbank van Stuttgart nog niet in behandeling genomen. Wel is voormalig financieel directeur Holger Härter wegens kredietbedrog veroordeeld tot betaling van 630 duizend euro. Zijn zaak wordt in hoger beroep nogmaals bekeken, nu bij het gerechtshof. Een woordvoerder van moedermaatschappij Porsche Automobil Holding SE, waarbinnen de families Porsche/Piëch de zeggenschap hebben over autoconcern Volkswagen, noemde maandag de uitspraak in de slepende procedure "een belangrijke etappewinst."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding