Dat meldde het Financieele Dagblad op basis van Dow Jones Nieuwsdienst. Met de schikking zou het onderzoek worden beeindigd dat al vier jaar loopt en dat leidt tot een van de grootste boetes ooit voor een autofabrikant. Het onderzoek had betrekking op de manier waarop Toyota problemen bekendmaakte met betrekking tot ‘falende gaspedalen’ in zijn auto’s. 
Als onderdeel van de schikking heeft Toyota volledige schuld bekend en toegezegd zich te onderwerpen aan een diepgravend onderzoek door onafhankelijke partijen. Volgens het ministerie heeft Toyota opzettelijk informatie over technische gebreken aan auto’s achtergehouden en werd een noodsituatie behandeld als ‘een pr-probleem’, zo meldt de Beursgorilla, die ook spreekt van een boete van 1,2 miljard dollar (862 miljoen euro). Toyota moest in 2009 en 2010 zo’n tien miljoen auto’s terugroepen omdat losgeraakte vloermatten mogelijk achter het gaspedaal konden blijven hangen. Daardoor konden auto’s, waaronder de Prius, onbedoeld versnellen. De hele affaire leek slecht voor het imago van Toyota als fabrikant van veilige en betrouwbare auto’s, maar uiteindelijk is de schade beperkt gebleven. (bronnen: FD / Dow Jones / De beursgorilla)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding