Het bedrijf keek in de afgelopen periode naar zo’n 25 potentiële kandidaten om over te nemen maar het heeft nog niet geleid tot een overeenkomst. Porsche is bij investeringen namelijk ‘niet bereid elke prijs te betalen’, zoals ceo Martin Winterkorn het formuleerde op een persconferentie nabij Stuttgart.  Evenzogoed zou het slechts een kwestie van tijd zijn totdat de Porsche Holding een deal zal bekendmaken.  Winterkorn is ook de ceo van Volkswagen Group.  

De enige rechtstreekse bezitting van de Porsche Holding SE is 50,7 procent van de aandelen Volkswagen Group, als gevolg van de verkoop in 2012 van sportwagenfabrikant Porsche AG aan Volkswagen.  De Porsche SE denkt aan overnames in de automotive waardeketen en de interessegebieden bevinden zich op gebieden als drivetrains, materialen en veiligheidstechnologie en duurzaamheid. Winterkorn: "We werken in een veeleisende markt voor strategische investeringen. Er is veel geld in de markt beschikbaar dus de waarden zijn op het moment hoog."

De investeringsplannen zullen niet worden beïnvloed door de rechtszaak die investeerders tegen Porsche aanspanden naar aanleiding van het verloop in 2008 van de pogingen van Porsche om Volkswagen over te nemen, aldus de financiële topman Hans Dieter Pötsch.  Dinsdag 18 maart boekte Porsche nog een succes toen de rechtbank in Stuttgart een claim van 1,4 miljard euro afwees. Die claim was ingediend door 23 hedge funds die vonden dat Porsche AG bij de overnamepogingen destijds had gelogen tegen investeerders die daardoor schade zouden hebben opgelopen. Er lopen nog meer zaken bij de rechtbank in Braunschweig (nabij Wolfsburg) en in de Verenigde Staten. Pötsch zei dat de Porsche Holding SE alle legale middelen zal inzetten om zichzelf te verdedigen. "We beschouwen alle lopende claims tegen Porsche SE, tegen de raad van toezicht en tegen voormalige directeuren ongegrond. En de zaken in de VS zien wij ook als juridisch onvoldoende sterk."

De Porsche Holding maakte over 2013 een winst na belastingen van 2,4 miljard euro, aanzienlijk minder dan de 7,9 miljard over 2012. Voor dit jaar verwacht Winterkorn dat de winst zal uitkomen op een bedrag tussen de 2,2 en 2,7 miljard euro.  (bron: Bloomberg / Automotive News Europe)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding