"We zijn ongeveer op een derde van het driejarenplan dat voorziet in het vertrek van 7,5 duizend medewerkers", meldt personeelschef Jean Agulhon. De operatie moet uiteindelijk vijfhonderd miljoen euro aan besparingen opleveren.

Vorig heeft Renault beloofd zijn Franse fabrieken te zullen beschermen in ruil voor langere werkweken, afnemende salarisverhogingen en ten minste 7,5 duizend ontslagen in de periode tot 2016. In de deal met de vakbonden staat ook dat de productie in Frankrijk met een derde deel verhoogd moet worden, tot ongeveer 710 duizend eenheden. Tegelijkertijd wordt gezorgd voor vervroegde pensioneringen en afvloeiing van tijdelijk personeel, om de kosten van de fabrieken te drukken. Tussen de tachtig en negentig procent van de in aanmerking komende medewerkers maakt gebruik van de aanbiedingen voor vervroegde pensionering, aldus Renault. Ook zou een goed begin zijn gemaakt met het verkleinen van het verschil in uurloon tussen Franse en Spaanse medewerkers. "Het is voor het eerst dat de Franse arbeidskosten (uurlonen) zijn gedaald."
Niettemin behoren de Franse arbeidskosten nog steeds tot de hoogste van alle fabrieken van de Renault Nissan Alliantie. Of Renault verder met de vakbonden zal zoeken naar productiviteitsverbetering is nog niet bekend. Maar de fabrikant zegt er alle belang bij te hebben de samenwerking in dezelfde geest voort te zetten.