Hogere uitgaven aan garantieclaims, valutaproblemen in Zuid-Amerika en een ongekend lange winter in Noord-Amerika waren de belangrijkste oorzaken.

Voor belastingen hield het concern 1,4 miljard dollar over aan zijn inspanningen. Onder de streep retseerde 989 miljoen (714 miljoen euro). Aandeelhouders kregen dan ook minder dividend uitgekeerd per aandeel dan marktanalisten hadden verwacht. Desondanks zegt Ford nog steeds dat het dit jaar voor belastingen zeven à acht miljard dollar denkt te gaan verdienen.

Beter nieuws was er te melden aan de omzetkant. Daar groeide Ford Motor afgelopen kwartaal ietsje, om uit te komen op 35,9 miljard dollar – ondanks Noord-Amerika: daar nam de omzet af met vijf procent. Debet daaraan is onder meer de strenge en bovengemiddeld lange winterperiode in de noordelijke staten. Alles bij elkaar zette Ford op de thuisbasis twee procent minder auto’s af; op mondiaal niveau was er juist een plus van zes procent (bijna 1,6 miljoen auto’s). In Europa wist Ford in het eerste kwartaal elf procent meer auto’s te verkopen dan in Q1 van 2013.