De 10,3 miljard dollar moet als gevolg van een boekhoudkundige fout worden bijgesteld naar 11,2 miljard dollar. Gisteren maakte het Amerikaanse ministerie van financiën bekend dat een vordering van 826 miljoen dollar eind maart was afgeboekt. Dit bedrag kwam boven water in een verslag door het bureau van de speciale inspecteur-generaal voor het ‘Troubled Asset Relief Program’ dat is belast met toezicht op het stimuleringsprogramma van de federale overheid. De Amerikaanse regering verstrekte GM in 2009 een bailout-pakket van 49,5 miljard dollar om het bedrijf van de ondergang te redden. Het pakket werd samengesteld uit een lening aan de fabrikant en uit een deelname van de overheid in het bedrijf. Het ministerie van financiën begon in 2012 weer met de verkoop van zijn belang in het bedrijf en stootte de laatste aandelen in december 2013 af.
De bailout, die begon met de regering Bush en werd voltooid door de daarop volgende Obama-regering, had veel critici, waaronder Mitt Romney, de voormalige republikeinse kandidaat voor het presidentschap.
Maar de reddingsactie ging wel door en volgens een verslag van vorig jaar werden met de reddingsoperaties van 2009 tenminste 1,2 miljoen Amerikaanse banen veiliggesteld.
Toen GM herstelde gingen er stemmen op dat GM de verliezen moet terugbetalen maar dat idee werd door de toenmalige ceo Dan Akerson terzijde geschoven tijdens een mediabijeenkomst vorig jaar december. Hij zei toen dat de Amerikaanse regering net als andere investeerders een risico nam – met inbegrip van degenen die alles kwijtraakten toen GM surséance van betaling aanvroeg. En Akerson benadrukte bovendien dat de reddingsoperatie veel minder duur was dan de tientallen miljarden dollars aan niet geïnde belastingen en andere opbrengsten als GM wel failliet was gegaan. (HHemmes)