Dat meldt Dow Jones Newswire. Beslissend daarbij was het besluit van pensioenfonds Alecta zijn aandelen toch nog aan te bieden aan Volkswagen waarmee de complete overname van Scania wel als gerealiseerd kan worden gezien. De grote roerganger van Volkswagen, Ferdinand Piëch, kan exact op tijd voor de aandeelhoudersvergadering dit succes vieren. Volkswagen kan Scania nu geheel overnemen en van de beurs halen.
Volkswagen heeft al in februari aangekondigd Scania volledig te willen overnemen. Men wilde de nog resterende aandeelhouders via een ‘squeeze-out’ uit de onderneming werken en Scania vervolgens van de beurs halen. Volkswagen Groep wil met Scania zijn alliantie met vrachtwagenfabrikant MAN versterken maar er was een aantal Scania-aandeelhouders dat het bod te laag vond. VW bood tweehonderd kronen per aandeel, omgerekend in totaal 6,7 miljard euro, voor de noodzakelijke aandelen. De Duitsers hadden toen al ruim 89,2 procent van het stemrecht in handen maar slechts 62,6 procent van het kapitaal. Eind april heeft VW het aanbod nog verlengd tot 16 mei omdat Volkswagen toen niet verder was gekomen dan 88,25 procent van de Scania-aandelen. Alecta had het aanbod tot dan toe steeds afgewezen maar heeft zich uiteindelijk toch bedacht. Het pensioenfonds verwachtte dat er geen hoger bod meer zou komen. Men zou met VW over de kwestie hebben gesproken en naar aanleiding daarvan hebben besloten de aandelen aan VW aan te bieden. Ook enkele andere aandeelhouders vonden het bod steeds te laag maar Volkswagen heeft op het einde benadrukt dat het bod definitief was en dat men het vertrouwen had met het staande bod uiteindelijk voldoende aandelen in bezit te kunnen krijgen.
Voor Piëch en ceo Martin Winterkorn van het concern in Wolfsburg, komt het succes precies op tijd voor de algemene aandeelhoudersvergadering van dinsdag 13 mei. Het succes zal het VW-bestuur bij zijn aandeelhouders wind in de rug geven.  (bron: Dow Jones Newswires / Produktion.de)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding