Bertone had te veel schulden opgebouwd en omdat er ondanks alle geruchten geen overnamekandidaat opdaagde, heeft een rechtbank in Turijn het faillissement uitgesproken.

Bertone tekende in het verleden diverse tot de verbeelding sprekende auto’s, zoals de Alfa Romeo Montreal, de Aston Martin DB4GT ‘Jet’, de Lamborghini Miura en de Lancia Stratos. De laatste jaren kwamen er echter geen spraakmakende modellen meer uit de studio’s. Bertone had daardoor een goede 31 miljoen euro aan schulden opgebouwd.

Velen in de autowereld hopen dat er alsnog een ‘white knight’ zal verschijnen om deze telg van de beroemde Italiaanse ontwerpers alsnog overeind te houden. Die zal dan overigens wel met Bertone Cento, de tegenwoordige eigenaar, nog moeten onderhandelen over de rechten op de naam en het merk omdat die buiten het bankroet zijn gebleven.

Een goed voorbeeld van een vergelijkbare geslaagde overname is die van Italdesign door Volkswagen. Sinds die deal is Italdesign weer tot bloei gekomen. Met dat voor ogen worden BMW of grote Chinese autobedrijven als BAIC of Chery genoemd als mogelijke kandidaten, mede vanwege het feit dat ze Bertone de laatste jaren nog altijd ontwerpopdrachten hebben toegespeeld.