Dat blijkt uit de cijfers die de op een na grootste autofabrikant van de VS bekendmaakte. In het afgelopen kwartaal boekte het concern in Europa een brutowinst van 14 miljoen dollar (circa 10 miljoen euro). Een jaar eerder werd nog een verlies, voor belastingen, van 306 miljoen dollar geleden. Ford ligt naar eigen zeggen op koers om vanaf volgend jaar ook onder de streep, na aftrek van belastingen, winstgevend te zijn. Ford verkocht vorig kwartaal in Europa 6,6 procent meer auto’s dan een jaar eerder.

Behalve in Europa bracht Ford ook in China meer auto’s aan de man. De omzet in het Aziatische land steeg met 35 procent. De brutowinst in de Noord-Amerika steeg naar het recordbedrag van 2,4 miljard dollar. De stijging is vooral te danken aan kostenbesparingen. De omzet daalde op het thuiscontinent met 3 procent in vergelijking met een jaar eerder.

 

Azië

Mede door de sterke groei in Azië rapporteerde Ford over het tweede kwartaal een totale nettowinst van 1,3 miljard dollar, tegen 1,2 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2013. De nettowinst per aandeel was 0,32 dollar, 2 cent meer dan een jaar geleden. De totale omzet van Ford bedroeg 37,4 miljard dollar, tegenover 37,9 miljard dollar in 2013.

Ford handhaafde zijn verwachtingen voor een winst voor belastingen in 2014 van 7 tot 8 miljard dollar. De winst voor belastingen in het eerste halfjaar was 4 miljard dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding