F1 baas Ecclestone bereid tot schikking van 75 miljoen euro

Formule 1 baas Bernie Ecclestone (83) is bereid te schikken met de rechtbank in Beieren tegen betaling van 80 miljoen pond, circa 74 miljoen euro, om een eventuele celstraf te ontlopen. Dit berichtte vandaag de districtsrechtbank in München.

Ecclestone heeft in april voor de rechtbank in München ontkend dat hij 44 miljoen dollar (32 miljoen euro) smeergeld zou hebben betaald aan bankier Gerhard Gribkowsky in ruil voor het manipuleren van een aandelentransactie tussen de Bayerische Landesbank en investeringsmaatschappij CVC Capital (eigenaar F1).  Gribkowsky is inmiddels veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor het aannemen van dat bedrag aan steekpenningen.  Ecclestone beweerde dat het geld was overgemaakt als zwijggeld en niet voor omkoping, omdat Gribkowsky hem had gechanteerd met het naar buiten brengen van informatie over belastingzaken.

Ecclestone wees in april een mogelijke ‘deal’ met het OM nog af. Hij zou dan schuld hebben moeten bekennen. Hij zou gezegd hebben dan nog liever tien jaar te zitten.

Volgens een verslaggever van The Times had hij destijds gezegd dat hij zijn vrijheid niet hoeft te kopen. "Waarom zou ik een deal sluiten? Ik vertel voor de rechtbank de waarheid over wat is gebeurd en dan is het aan hen om te oordelen."

Eind juli zou Ecclestone 25 miljoen pond hebben geboden om de omkopingszaak te seponeren, maar volgens eerdere krantenberichten werd in Duitsland gedacht aan een bedrag van minstens tien keer zo veel.

Inmiddels is Bernie kennelijk van gedachten veranderd, omdat volgens zijn advocaat een rechtszaak te belastend zou zijn voor iemand van zijn leeftijd….(!)

De superfitte Brit zou nu bereid zijn een bedrag van 80 miljoen pond (bijna 75 miljoen euro) te betalen. Dat geld zou dan naar de staat Beieren gaan. Bovendien zou een einde van het proces betekenen dat Ecclestone zonder veroordeling nog steeds als onschuldig te boek zal staan. Wordt hij wel schuldig bevonden aan omkoping, dan is komt betekent dat ook het einde  als baas van de F1..

Ecclestone’s advocaat Sven Thomas heeft tegen de Engelse krant The Independent gezegd dat hij het hof zou vragen om het geld te gebruiken om in de regio een nieuw Formule 1-circuit te bouwen. Het gerucht gaat dat het OM bereid zou zijn akkoord te gaan, maar de rechter moet hierover oordelen tijdens de volgende zitting.

Overigens zal Ecclestone bij een deal nog geen gemoedsrust hebben, want ook de Engelse belastingdiensten zitten hem op de huid. Volgens de BBC – in het programma Panorama – zou Ecclestone in Engeland voor 1,5 miljard euro belasting hebben ontdoken. (HHemmes)

F1 baas Ecclestone bereid tot schikking van 75 miljoen euro - Automobielmanagement.nl

F1 baas Ecclestone bereid tot schikking van 75 miljoen euro

Formule 1 baas Bernie Ecclestone (83) is bereid te schikken met de rechtbank in Beieren tegen betaling van 80 miljoen pond, circa 74 miljoen euro, om een eventuele celstraf te ontlopen. Dit berichtte vandaag de districtsrechtbank in München.

Ecclestone heeft in april voor de rechtbank in München ontkend dat hij 44 miljoen dollar (32 miljoen euro) smeergeld zou hebben betaald aan bankier Gerhard Gribkowsky in ruil voor het manipuleren van een aandelentransactie tussen de Bayerische Landesbank en investeringsmaatschappij CVC Capital (eigenaar F1).  Gribkowsky is inmiddels veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor het aannemen van dat bedrag aan steekpenningen.  Ecclestone beweerde dat het geld was overgemaakt als zwijggeld en niet voor omkoping, omdat Gribkowsky hem had gechanteerd met het naar buiten brengen van informatie over belastingzaken.

Ecclestone wees in april een mogelijke ‘deal’ met het OM nog af. Hij zou dan schuld hebben moeten bekennen. Hij zou gezegd hebben dan nog liever tien jaar te zitten.

Volgens een verslaggever van The Times had hij destijds gezegd dat hij zijn vrijheid niet hoeft te kopen. "Waarom zou ik een deal sluiten? Ik vertel voor de rechtbank de waarheid over wat is gebeurd en dan is het aan hen om te oordelen."

Eind juli zou Ecclestone 25 miljoen pond hebben geboden om de omkopingszaak te seponeren, maar volgens eerdere krantenberichten werd in Duitsland gedacht aan een bedrag van minstens tien keer zo veel.

Inmiddels is Bernie kennelijk van gedachten veranderd, omdat volgens zijn advocaat een rechtszaak te belastend zou zijn voor iemand van zijn leeftijd….(!)

De superfitte Brit zou nu bereid zijn een bedrag van 80 miljoen pond (bijna 75 miljoen euro) te betalen. Dat geld zou dan naar de staat Beieren gaan. Bovendien zou een einde van het proces betekenen dat Ecclestone zonder veroordeling nog steeds als onschuldig te boek zal staan. Wordt hij wel schuldig bevonden aan omkoping, dan is komt betekent dat ook het einde  als baas van de F1..

Ecclestone’s advocaat Sven Thomas heeft tegen de Engelse krant The Independent gezegd dat hij het hof zou vragen om het geld te gebruiken om in de regio een nieuw Formule 1-circuit te bouwen. Het gerucht gaat dat het OM bereid zou zijn akkoord te gaan, maar de rechter moet hierover oordelen tijdens de volgende zitting.

Overigens zal Ecclestone bij een deal nog geen gemoedsrust hebben, want ook de Engelse belastingdiensten zitten hem op de huid. Volgens de BBC – in het programma Panorama – zou Ecclestone in Engeland voor 1,5 miljard euro belasting hebben ontdoken. (HHemmes)