Niet alleen de agrarische sector in Nederland leidt onder de Russische sancties, ook andere handels- en productiebedrijven leiden straks aanzienlijke schade, zo geven onder meer EVO, Fenedex, Fenex en TLN aan.

De sancties die de Europese Unie zelf instelde, hebben bijvoorbeeld ook gevolgen voor Nederlandse bedrijven die leveren aan de olie- en gasindustrie in Rusland. De Russische tegensancties treffen bijvoorbeeld de voedselverwerkende industrie. Nederland moet de gevolgen van de schade volgens exportorganisaties daarom evenwichtig verdelen over alle sectoren.

Deze week zaten partijen om de tafel met vertegenwoordigers van onder andere VNO-NCW, MKB Nederland en LTO om tot een oplossing voor alle sectoren te komen. VNO-NCW voorzitter Hans de Boer schat dat de Russische handelssancties de Nederlandse export zo’n anderhalf miljard euro kosten. VNO wil dat het kabinet en de Europese Commissie compensatie bieden voor bedrijven en dat de fiscus coulant is bij het innen van belastingen.

De Koninklijke Metaalunie verwijst ondernemers onder meer door naar het ondernemersloket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Alle ondernemers, die op welk terrein ook vragen hebben over de sancties in relatie tot hun onderneming, kunnen terecht bij dit loket.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding