Härter was wegens fraude veroordeeld en hij moet de geldstraf nu accepteren want bij het vonnis zijn geen gerechtelijke fouten vast te stellen, aldus het hooggerechtshof van de deelstaat Baden-Württemberg. "Daarmee is de veroordeling van Härter wegens  fraude met kredieten tot een boete van 180 dagen maal een dagtarief van 3,5 duizend euro rechtsgeldig geworden", verklaarde het hof in Stuttgart.  

De achtergrond van dit verhaal is de mislukte overnamepoging van Volkswagen AG door Porsche. De sportwagenfabrikant uit Stuttgart-Zuffenhausen onderhandelde in 2009 met de Franse bank BNP Paribas over een krediet van een half miljard euro. De rechtbank acht het bewezen dat Härter destijds de financiële situatie van Porsche tegenover de bank mooier dan de werkelijkheid heeft voorgesteld.  

In samenhang met het pokerspel van de overnamepoging van Volkswagen-aandelen zijn er nog meer schadeclaims tegen Porsche die nog steeds niet zijn afgerond. De Officier van Justitie van Stuttgart heeft bovendien Härter en zijn voormalige ceo Wendelin Wiedeking aangeklaagd wegens manipulatie van de markt bij de verhoging van de waarde van Volkswagen-aandelen. Maar de rechtbank heeft die aanklacht eerder niet ontvankelijk verklaard waarna de Officier in beroep ging bij het Oberlandesgericht Stuttgart. Dat moet hierover nu een besluit nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding