Het bedrag betekent een record voor een dergelijk vergrijp tegen vrije concurrentie. De straf betreft de periode 2000-2010, toen prijsafspraken werden gemaakt voor twintig modellen van Suzuki, Nissan, Toyota en Ford. De toeleveranciers zijn Mitsubishi Electric, Hitachi, Mitsuba, Aisan, Denso Yazaki, Furukawa, Sumitomo, Nachi, JTEKT, NSK en NTN. De laatste vier zijn fabrikanten van kogellagers. Hitachi en Nachi ontspringen echter de dans, omdat ze volgens de Chinese autoriteiten zichzelf hebben aangegeven en "belangrijk bewijs" voor het onderzoek hebben aangedragen.

Ook Duitse leveranciers zitten in het beklaagdenbankje. Naar verluidt kunnen Audi en Daimler op korte termijn vernemen welke boete hen wordt opgelegd. Volgens het Duitse persbureau DPA zou het bij Audi gaan om twee cijfers voor de komma; een andere bron houdt het op dertig miljoen euro. De Chinese autoriteiten zijn bezig met grootscheeps onderzoek naar eventuele onrechtmatigheden in de prijspolitiek van autofabrikanten en hun toeleveranciers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding