De productie werd in mei stilgelegd door het consortium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), toen de nieuwe eigenaar kampte met financiële problemen. Een van de leden van het consortium zou ondanks de contractuele verplichting niet hebben betaald voor de ontwikkeling van een aantal modellen.

NEVS bestaat voornamelijk uit Chinese investeerders en werd in 2012 eigenaar, na het faillissement van Saab eind 2011. Nadat de productie afgelopen voorjaar was stilgelegd, bleef het personeel in dienst. Het idee was dat het bedrijf snel weer aan de slag zou kunnen zodra nieuwe geldschieters zich aandienden. Dat moment is echter nog steeds uitgebleven, zodat nu is besloten alsnog te snijden in de personele bezetting. De overgebleven vierhonderd werknemers moeten volgens NEVS "de fabriek in een goede conditie houden" en zich voorbereiden op de ontwikkeling en productie van nieuwe modellen. De groep investeerders presenteert op 8 oktober een herstructureringsplan aan de schuldeisers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding