Hoewel het cijfers zijn waarvoor de Nederlandse dealers direct zouden tekenen, is het voor Chinese begrippen een matige score. We moeten anderhalf jaar terug in de tijd om vergelijkbare ‘slechte’ groeipercentages tegen te komen.

In september werden bijna twee miljoen voertuigen verkocht, 2,5 procent meer dan dezelfde maand in 2013. Daarbij gaat het om zowel personenwagens als lichte bedrijfsauto’s, trucks en bussen. Nader toegespitst blijkt dat de verkoopcijfers van bussen en vrachtwagens als gevolg van de afkalvende economische ontwikkeling zestien procent lager lagen. Daarbij vergeleken is de 6,4 procent bij de personenauto’s een goede prestatie.

Van diverse kanten maken marktanalisten de kanttekening dat China bezig is zich te ontwikkelen tot een gewone markt. De onstuimige, continue groei met dubbele cijfer die merken als BMW en Volkswagen er noteerden is voorlopig niet meer aan de orde.   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding