Deposit Insurance Agency, de Russische curator, wil weten in hoeverre de transactie de financiële positie van de bank heeft aangetast. Het onderzoek is naar verwachting voor het einde van dit jaar  afgerond. De eerste bevindingen maken evenwel al duidelijk dat My Bank bij de transactie aandelen in de investeringsmaatschappijen Altimo Holdings en Investments Limited heeft omgeruild voor aandelen Spyker. De aandelen die My Bank inruilde hadden een waarde van elf miljoen euro, terwijl de aandelen van Spyker bij wijze van spreken bij het oud papier konden. Bovendien had de sportwagenbouwer toen al zijn beursnotering verloren en daardoor waren de aandelen in feite niet meer verhandelbaar. Het vermoeden is nu dat bij de transactie de waarde van de aandelen Spyker kunstmatig zijn opgepompt waardoor My Bank doelbewust is benadeeld. Een ander opvallend detail rondom het faillissement van My Bank is dat het eigendom van de bank was ondergebracht bij de Nederlandse vennootschap FFF Finance Group. Arjen Dikken, financieel topman van Spyker, was van november 2013 tot en met januari 2014 bestuurder van deze vennootschap. De gewraakte transactie met de Spyker-aandelen heeft toen plaatsgevonden.
Het fraudeonderzoek legt oude verbanden bloot tussen Victor Muller (eigenaar van Spyker) en diens omstreden Russische zakenvrienden. Bij de transactie zijn namelijk personen betrokken die in nauw contact staan met Vladimir Antonov, de Russische bankier die vele miljoenen in Spyker pompte en die verdacht wordt van het verduisteren van bijna vijfhonderd miljoen euro van zijn inmiddels failliete bank Snoras uit Litouwen. Antonov verzet zich in Londen nog steeds tegen uitlevering aan de Baltische staat. Hij heeft steeds meer problemen met het voldoen van de rekeningen van zijn advocaten.
Op zoek naar de verloren miljoenen lichtte de curator van Snoras allerlei kleine vennootschappen door die volgens hem aan Antonov toebehoorden. Maar de Spyker-aandelen die deze bedrijfjes hielden, zijn daarbij niet gevonden. Of deze aandelen nu gebruikt zijn voor de transactie met My Bank is niet duidelijk. Antonov laat vragen over de bestemming van zijn Spyker-aandelen vooralsnog onbeantwoord.
Spyker probeert sinds het mislukte avontuur met Saab weer overeind te krabbelen. Het bedrijf is bezig een innovatieve obligatie in de markt te zetten. Beleggers kunnen na vier jaar beslissen de inleg van omgerekend ruim 127 duizend euro niet terug te eisen, maar daarvoor in de plaats een exemplaar van het nieuwste model sportwagen, de B6 Venator, geleverd te krijgen. Spyker hoopte op deze manier 12,7 miljoen euro op te halen en nam voor de obligatieprocedure de Britse broker Central Markets in de arm. Maar dit bedrijf is inmiddels niet meer bij de uitgifte betrokken.
Dikken houdt vol dat de obligatie desondanks door Spyker wordt aangeboden. Er kan dus nog steeds op ingetekend worden, maar de financieel directeur kan geen broker noemen die de transactie zal begeleiden. (bron: Autointernationaal)

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding