Een jaar geleden kondigde vrachtwagen- en equipmentbouwer Volvo Group een reorganisatie aan waarbij wereldwijd zo’n 4,5 duizend banen zullen verdwijnen. Door de afnemende vraag in Zuid-Amerika en Azië zal de Zweedse truckfabrikant nu nog eens naar hetzelfde wapen grijpen en verhoogt de beoogde besparing met 380 miljoen euro.  Het wereldwijde besparingsprogramma moet eind 2015 al met al ongeveer 1,1 miljard euro besparen. Het is nodig want de winstgevendheid is niet hoog genoeg, zei ceo Olof Persson in een persbericht. "Bij de divisie construction equipment zijn verdere kostenbesparingen mogelijk, daarnaast gaan  de verkoopafdeling reorganiseren op zoek naar efficiëntiewinst. Voor onze it-operaties zullen we ook kijken welke activiteiten cruciaal zijn en welke niet." Ook de directie wordt niet gespaard, het aantal managementfuncties wordt verlaagd van zestien naar tien. Daarvoor gaat Volvo het regionale salesmanagement samenvoegen. De aangekondigde ingrepen werden op de beurs van Stockholm gewaardeerd en het aandeel schoot in de ochtendhandel tot  twaalf procent in waarde  omhoog.
Het is niet duidelijk of de nieuwe besparingsronde gevolgen zal hebben voor onze zuiderburen, waar 3,5 duizend mensen bij Volvo Group werken. "Het is nog veel te vroeg om daarover uitspraken te doen", aldus Kina Wileke, de woordvoerder van Volvo Group in Zweden. "Wij kunnen niet uitsluiten dat onze internationale besparingsoperatie ook impact zal hebben op het personeel maar er is nog niet beslist waar, wanneer en over hoe veel werknemers het zal gaan."  De Belgische afdeling wil geen commentaar geven, zo meldt de Belgische krant De Tijd.
Volvo Group is in België vooral bekend van de vrachtwagenfabriek in Oostakker bij Gent. Voorts zit het hoofdkantoor met ondersteunende diensten in Groot Bijgaarden. Echt groot lijkt de dreiging voor de vrachtwagenfabriek in Oostakker niet, aangezien er nog een investering van dertig miljoen euro loopt. Volvo Group heeft niets te maken met Volvo Cars, de personenautofabrikant van het Chinese Geely die ook in Gent een autofabriek heeft.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding