De cijfers hebben betrekking op afgelopen jaar. In 2013 wist China 18,2 miljoen personenauto’s te vervaardigen. Daarmee bleven de Chinezen buiten handbereik van de gezamenlijke Europese landen (14,6 miljoen stuks).

In China werd vorig jaar ruim een kwart (27,6 procent) geproduceerd van de in totaal bijna 66 miljoen nieuwe personenauto’s. Wat verder terugkijkend valt de enorme sprong op die China heeft gemaakt: van iets minder dan een miljoen ten tijde van de millenniumwisseling naar het huidige aantal.

In de ranglijst staat Japan op drie (8,2 miljoen, 12,5 procent), gevolgd door de NAFTA-landen (Verenigde Staten, Canada, Mexico, goed voor zeven miljoen auto’s). De opkomst van nieuwe grote economieën (China, India, Rusland, Brazilië) in het afgelopen decennium is goed terug te vinden in het ACEA-overzicht. De totale mondiale personenautoproductie bedroeg vorig jaar namelijk 66 miljoen exemplaren, beduidend meer dan veertig miljoen in 1997.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding