Bovendien moeten de Zuidkoreaanse autobouwers nog eens 200 miljoen aan emissierechten terugbetalen omdat de CO2-uitstoot juist lager werd opgegeven dan in werkelijkheid het geval bleek te zijn.

Volgens Amerikaanse bronnen is de gezamenlijke rekening van 350 miljoen dollar de hoogste die in dergelijke zaken aan een autobouwer is opgelegd. De eerste boete van het ministerie van justitie werd opgelegd omdat op stickers op de voorruit bij de dealer een brandstofverbruik van 1 op 17 werd opgegeven terwijl dat in de praktijk vaak veel meer bleek te zijn. Justitie kwam in deze zaak in actie na klachten van een aantal bezitters van een Hyundai of Kia. De tweede zaak is aanhangig gemaakt door het agentschap voor de milieubescherming dat ontdekte dat een miljoen van de in de VS rondrijdende auto´s van de Zuidkoreaanse fabrikanten veel meer CO2 bleken uit te stoten dan officieel werd opgegeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding