Het vorige maand aangekondigde besparingsprogramma bij Volvo krijgt langzaamaan vorm. Volgens de Zweedse zakenkrant Dagens Industri gaat Volvo drieduizend banen schrappen. Het merendeel van de ontslagen zou in Zweden zelf vallen maar Volvo wil nog niet uitsluiten dat er ook gevolgen zijn voor de Belgische overhead-afdelingen. Afgelopen oktober maakte Volvo Trucks bekend dat het een bijkomende besparingsoperatie van 3,5 miljard kronen (380 miljoen euro) doorvoert in de divisies zware machines, verkoop, marketing en ict-diensten. Tegen eind 2015 wil het bedrijf de kosten met 10 miljard kronen (1,1 miljard euro) naar beneden brengen.
Volvo Group heeft diverse activiteiten bij onze zuiderburen en stelt er zo’n 3,5 duizend mensen te werk. De voornaamste activiteit is de vrachtwagenfabriek in Oostakker (Gent) waar ruim tweeduizend mensen werken. Maar Volvo benadrukt dat de vrachtwagenproductie niet zal worden beïnvloed, meldt de Tijd.
Maar voor andere afdelingen is er minder duidelijkheid. De Construction Equipment-vesting voor bulldozers en kranen in Vilvoorde verwacht niet getroffen te zullen worden. Omdat het gaat om een onafhankelijke dealer hebben beslissingen van het hoofdkantoor in Zweden geen rechtstreeks effect op de banen in Vilvoorde.
Volvo telt in België ook nog verkoopdiensten van Volvo Penta (motoren en aandrijfsystemen voor boten) en Volvo Bus, plus ondersteunende diensten in Brussel en Gent, zoals marketing, it en financiën. Als er in België banen verdwijnen, zal het hoogstwaarschijnlijk in die afdelingen zijn. Maar Volvo wil nu geen details vrijgeven. (bron:  De Tijd / Belga)

  

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding