Donderdag stuurde Brussel een officiële aanklacht naar de eerder genoemde truckfabrikanten. Eind oktober berichtte persbureau Bloomberg al dat ook Scania, Iveco en Renault Trucks onder de loep lagen. In januari 2011 deed Brussel samen met nationale mededingingsautoriteiten al onaangekondigde inspecties, onder meer bij DAF in Eindhoven en Scania in Breda.

De commissie onderstreept dat het sturen van een officiële aanklacht nog niet de uitkomst van het onderzoek bepaalt. Als de Commissie de zaak kan bewijzen, gaat het om een zeer ernstige inbreuk op de EU-concurrentieregels, waar zware boetes op kunnen volgen. Volgens het EU-verdrag kunnen die oplopen tot 10% van de omzet.

Het kartel zou jarenlang hebben bestaan en zich hebben uitgestrekt tot de hele Europese Economische Ruimte (EER). Dat is de Europese Unie plus Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding