Met DriveNow probeert ook BMW in te spelen op de ‘sharing economy’, die snel in opkomst is. BMW is er in 2011 in samenwerking met Sixt mee begonnen in Duitsland. Daar is DriveNow inmiddels met 360.000 deelnemers de grootste organisatie op het gebied van autodelen. Londen is met zijn ruim acht miljoen inwoners nu al een grote markt op dit gebied, met organisaties als ZipCar, en daar wil BMW ook een flink graantje van proberen mee te pikken.

Overigens moet dit Duitse concern het dan wel beter doen dan Mercedes-Benz want dat zag haar Car2go een jaar of twee geleden jammerlijk mislukken in Londen en Birmingham. Het grootste praktische probleem is ook voor BMW om de beschikbaarheid van auto’s en parkeergelegenheden optimaal op elkaar af te stemmen zodat een klant steeds een auto kan vinden als hij er mee wil gaan rijden. Zeker in een stad als Londen, waar parkeerruimte een schaars goed is, blijkt dat vaak een grote bottleneck.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding