De afname geeft volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS Automotive aan dat de in september van kracht geworden sloopregeling de afvlakkende vraag niet heeft kunnen aanjagen. Gezien die trend, in combinatie met de bijna dagelijks minder waard wordende roebel, is het volgens IHS Automotive zeer waarschijnlijk dat autofabrikanten de komende periode zich zullen blijven bezinnen op hun activiteiten in Rusland.

De Volkswagen Groep bijvoorbeeld zet drie weken de productie stil in Kaluga, waar zich zijn Russische fabriek bevindt. Aangezien een dalende roebel direct voelbaar is in hun portemonnee hebben BMW en Audi besloten voorlopig geen auto’s meer te leveren aan Russische dealers. Deze zullen het moeten doen met de exemplaren die al in Rusland aanwezig zijn. In het voor- en najaar had Audi overigens al zijn prijzen naar boven bijgesteld, maar die maatregelen blijken niet afdoende. Eerder deze week liet GM weten voorlopig helemaal geen auto’s meer te leveren aan Rusland. General Motors beperkte er in augustus al zijn productie. Jaguar Land Rover levert vanaf vandaag niet meer.

In andere sectoren speelt hetzelfde vraagstuk. Zo paste woonwarenhuis Ikea deze week zijn prijzen aan aan de ongunstiger wordende koers van de roebel. Sinds begin dit jaar heeft de roebel ongeveer de helft van zijn waarde verloren ten opzichte van de dollar.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding