Nadat BMW al eerder heeft toegegeven en ook dealers die hun doel voor 2014 niet hebben gehaald toch een bonus uitkeert, heeft het gezamenlijke dealerfront nu vooral Volkswagen in het vizier. Een vereniging die zegt dealers te vertegenwoordigen die VW’s invoeren klaagt in een online brief dat de Duitse fabrikant bij het vaststellen van de verkoopdoelen volstrekt geen rekening lijkt te houden met de economische neergang en de felle concurrentie op de automarkt. "We proberen ze nu drie jaar achter elkaar tot meer realisme aan te zetten maar dat heeft nog geen succes opgeleverd."

Een heet hangijzer is daarbij ook dat de dealers steeds een contract voor maar één jaar krijgen en dus niet weten waar ze op langere termijn aan toe zijn. De VW-dealersclub verwijst verder expliciet naar de BMW-deal die nu als precedent binnen de Chinese autowereld lijkt te gaan werken. Inmiddels is een soortgelijke vereniging verrezen die verkopers van Porsche’s vertegenwoordigt terwijl bij andere merken dergelijke clubs in oprichting zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding