Daimler boekt nieuwe records in boekjaar 2014

Daimler AG, het moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart, heeft in het boekjaar 2014 opnieuw records behaald op het gebied van afzet, omzet en bedrijfsresultaat. Ook voor 2015 gaat de onderneming ervan uit dat de resultaten verder kunnen worden verhoogd.

"In 2014 hebben we opnieuw records behaald – bij afzet, omzet en resultaat. De vooruitgang is het resultaat van consequent werken en is gebaseerd op besluiten die wij jaren geleden hebben genomen en sindsdien met succes hebben doorgevoerd", aldus ceo Dieter Zetsche. Het bedrijfsresultaat (ebit) lag in het boekjaar 2014 met 10,8 miljard euro op het niveau van het jaar ervoor. En toen werd dat duidelijk positief beïnvloed door de verkoop van aandelen EADS.
De afzet van Daimler steeg duidelijk. Met meer dan 2,5 miljoen voertuigen werd het niveau van 2013 met acht procent overtroffen. Aan deze stijging droegen vooral Mercedes-Benz Cars (+10%) en Mercedes-Benz Vans (+9%) bij. Bij de trucks was de groei met twee procent minder dan verwacht, met name vanwege de zwakke markten in West-Europa en Latijns-Amerika. Bij de bussen lag de afzet iets onder het niveau van 2013. Op basis van de afzetgroei steeg de concernomzet met tien procent naar bijna 130 miljard euro. Na correctie van wisselkoerseffecten bedroeg de stijging twaalf procent.

Divisies in detail


Mercedes-Benz Cars met het merk Mercedes-Benz  (inclusief Mercedes-AMG en Mercedes-Maybach) en het merk Smart heeft in het boekjaar de groei versneld voortgezet. De afzet steeg met tien procent naar de recordhoogte van 1.722.600 voertuigen, de omzet zelfs nog duidelijker met veertien procent naar het record van  73,6 miljard euro. De EBIT van de divisie lag met 5,85 miljard euro duidelijk boven het niveau van 2013 (4,0 miljard) en groeide daarmee meer dan proportioneel ten opzichte van de omzet. Het omzetrendement steeg significant naar acht procent (2013: 6,2%).

De resultaatsontwikkeling was hoofdzakelijk het gevolg van de verdere groei in met name Azië, Europa en de VS. Hieraan hebben vooral de nieuwe S-Klasse met zijn eerste volledige jaar, de nieuwe modellen van de C-Klasse en het uitgebreide productaanbod bij de compacte auto’s bijgedragen. Resultaatgroei behaalde Mercedes-Benz Cars ook door een beter prijspeil. Bovendien profiteerde Mercedes-Benz Cars van het resultaat van efficiëntiemaatregelen uit het programma ‘Fit for Leadership’. Kosten voor het verhogen van de productattractiviteit, capaciteitsuitbreiding en voouitbetalingen voor nieuwe technologieën en voertuigen hadden daarentegen een negatief effect op het resultaat.
Daimler Trucks kon de afzet in 2014 met twee procent naar 495.700 eenheden licht verhogen. Daarmee werd de hoogste stand sinds 2006 bereikt. De omzet steeg naar 32,4  miljard euro (2013: 31,5) miljard. De divisie realiseerde een EBIT van 1,878 miljard euro (2013: 1.637),  een duidelijke verbetering in vergelijking met 2013, en steeg sterker dan de omzet. Het omzetrendement steeg significant naar 5,8 procent (2013: 5,2).De duidelijk toegenomen verkopen in de NAFTA-regio (onder meer VS) en in Japan droegen in hoge mate bij aan de verbetering van het resultaat in 2014.
Mercedes-Benz Vans realiseerde in het boekjaar 2014 een nieuw verkooprecord. De uitleveringen stegen met negen procent naar 294.600 eenheden. De omzet kwam met tien miljard euro (2013:  9,4) uit op een recordniveau. De divisie behaalde in 2014 een EBIT van 682 miljoen euro, duidelijk boven het niveau van 631 miljoen in 2014. Het omzetrendement steeg naar 6,8 procent (2013: 6,7).

Daimler Financial Services sloot in de loop van het boekjaar 1,3 miljoen nieuwe financierings- en leasecontracten met een waarde van in totaal 47,9 miljard euro  af. Daarmee nam de waarde van alle nieuw afgesloten contracten met achttien procent toe. In totaal stonden eind 2014 met meer dan 3,3 miljoen gefinancierde of lease-auto’s meer contracten in de boeken dan ooit tevoren. Het eigenkapitaalrendement kwam uit op 19,4 procent (2013: 19,2).

Daimler boekt nieuwe records in boekjaar 2014 - Automobielmanagement.nl

Daimler boekt nieuwe records in boekjaar 2014

Daimler AG, het moederbedrijf van Mercedes-Benz en Smart, heeft in het boekjaar 2014 opnieuw records behaald op het gebied van afzet, omzet en bedrijfsresultaat. Ook voor 2015 gaat de onderneming ervan uit dat de resultaten verder kunnen worden verhoogd.

"In 2014 hebben we opnieuw records behaald – bij afzet, omzet en resultaat. De vooruitgang is het resultaat van consequent werken en is gebaseerd op besluiten die wij jaren geleden hebben genomen en sindsdien met succes hebben doorgevoerd", aldus ceo Dieter Zetsche. Het bedrijfsresultaat (ebit) lag in het boekjaar 2014 met 10,8 miljard euro op het niveau van het jaar ervoor. En toen werd dat duidelijk positief beïnvloed door de verkoop van aandelen EADS.
De afzet van Daimler steeg duidelijk. Met meer dan 2,5 miljoen voertuigen werd het niveau van 2013 met acht procent overtroffen. Aan deze stijging droegen vooral Mercedes-Benz Cars (+10%) en Mercedes-Benz Vans (+9%) bij. Bij de trucks was de groei met twee procent minder dan verwacht, met name vanwege de zwakke markten in West-Europa en Latijns-Amerika. Bij de bussen lag de afzet iets onder het niveau van 2013. Op basis van de afzetgroei steeg de concernomzet met tien procent naar bijna 130 miljard euro. Na correctie van wisselkoerseffecten bedroeg de stijging twaalf procent.

Divisies in detail


Mercedes-Benz Cars met het merk Mercedes-Benz  (inclusief Mercedes-AMG en Mercedes-Maybach) en het merk Smart heeft in het boekjaar de groei versneld voortgezet. De afzet steeg met tien procent naar de recordhoogte van 1.722.600 voertuigen, de omzet zelfs nog duidelijker met veertien procent naar het record van  73,6 miljard euro. De EBIT van de divisie lag met 5,85 miljard euro duidelijk boven het niveau van 2013 (4,0 miljard) en groeide daarmee meer dan proportioneel ten opzichte van de omzet. Het omzetrendement steeg significant naar acht procent (2013: 6,2%).

De resultaatsontwikkeling was hoofdzakelijk het gevolg van de verdere groei in met name Azië, Europa en de VS. Hieraan hebben vooral de nieuwe S-Klasse met zijn eerste volledige jaar, de nieuwe modellen van de C-Klasse en het uitgebreide productaanbod bij de compacte auto’s bijgedragen. Resultaatgroei behaalde Mercedes-Benz Cars ook door een beter prijspeil. Bovendien profiteerde Mercedes-Benz Cars van het resultaat van efficiëntiemaatregelen uit het programma ‘Fit for Leadership’. Kosten voor het verhogen van de productattractiviteit, capaciteitsuitbreiding en voouitbetalingen voor nieuwe technologieën en voertuigen hadden daarentegen een negatief effect op het resultaat.
Daimler Trucks kon de afzet in 2014 met twee procent naar 495.700 eenheden licht verhogen. Daarmee werd de hoogste stand sinds 2006 bereikt. De omzet steeg naar 32,4  miljard euro (2013: 31,5) miljard. De divisie realiseerde een EBIT van 1,878 miljard euro (2013: 1.637),  een duidelijke verbetering in vergelijking met 2013, en steeg sterker dan de omzet. Het omzetrendement steeg significant naar 5,8 procent (2013: 5,2).De duidelijk toegenomen verkopen in de NAFTA-regio (onder meer VS) en in Japan droegen in hoge mate bij aan de verbetering van het resultaat in 2014.
Mercedes-Benz Vans realiseerde in het boekjaar 2014 een nieuw verkooprecord. De uitleveringen stegen met negen procent naar 294.600 eenheden. De omzet kwam met tien miljard euro (2013:  9,4) uit op een recordniveau. De divisie behaalde in 2014 een EBIT van 682 miljoen euro, duidelijk boven het niveau van 631 miljoen in 2014. Het omzetrendement steeg naar 6,8 procent (2013: 6,7).

Daimler Financial Services sloot in de loop van het boekjaar 1,3 miljoen nieuwe financierings- en leasecontracten met een waarde van in totaal 47,9 miljard euro  af. Daarmee nam de waarde van alle nieuw afgesloten contracten met achttien procent toe. In totaal stonden eind 2014 met meer dan 3,3 miljoen gefinancierde of lease-auto’s meer contracten in de boeken dan ooit tevoren. Het eigenkapitaalrendement kwam uit op 19,4 procent (2013: 19,2).