Dat stelt het opleidingscentrum voor de autosector Educamen in het economische dagblad De Tijd. Educam baseert zich op een rapport van autofederatie Federauto die de jaarrekeningen van 2.237 autobedrijven aan een analyse heeft onderworpen. Daaruit blijkt dat de nettowinstmarge de afgelopen vijf jaar is gedaald van een toch al lage 1,4 procent naar 0,9 procent van de omzet.

Vooral dealers van Citroën en Toyota hebben het moeilijk met een gemiddelde marge van net een half procent. In 2013, het laatste jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn, draaiden de Belgische dealers samen een omzet van 11,7 miljard euro, een miljard minder dan twee jaar eerder. "De crisis is het gevolg van een combinatie van effecten: mensen kopen kleinere auto’s, nieuwe auto’s zijn steeds minder onderhoudsgevoelig en merken verplichten autodealers tot zware investeringen," aldus Federauto.