Dat heeft het US Department of Justice meegedeeld. Bosch, de grootste fabrikant van auto-onderdelen ter wereld, is één van de weinige Europese onderdelenleveranciers in het kartel waarbij verder vooral Japanse bedrijven betrokken waren. In totaal gaat het in de Amerikaanse zaak om 34 bedrijven en 29 topmanagers. Ook in Europa, Canada en enkele Aziatische landen lopen onderzoeken voor soortgelijke afspraken.

In de VS gaat het om onderdelen die tussen 2000 en 2011 werden geleverd aan Chrysler – nu Fiat Chrysler Automobiles -, General Motors en Ford alsmede aan Amerikaanse dochters van VW. "De deelnemers in deze samenzwering zaten niet in één land of werelddeel," aldus een officier van justitie. Een woordvoerder van Bosch benadrukt dat het bedrijf vanaf het begin steeds volop heeft meegewerkt met de betrokken autoriteiten.