Met die uitspraak is naar verwachting een eind gekomen aan een reeks onderzoeken naar verboden praktijken door buitenlandse autofabrikanten in China. In dat kader werd eerder al een boete opgelegd aan onder meer Audi en Chrysler terwijl andere merken als BMW en Land Rover hun prijsbeleid voor de Chinese markt drastisch hebben bijgesteld.

Volgens de concurrentiedienst in de provincie Jiangsu had Mercedes haar dealers voor E- en S-klasse modellen en onderdelen daarvoor een vaste verkoopprijs voorgeschreven. Dealers die toch lagere prijzen boden, konden op een flinke vermaning van de fabrikant rekenen. "Mercedes-Benz accepteert het besluit en neemt haar verantwoordelijkheid op grond van de concurrentie-wetgeving ernstig. We hebben alle mogelijke stappen genomen om er voor te zorgen dat we volledig aan die wetten voldoen," aldus een verklaring van moederbedrijf Daimler.